Slučaj Kapetan Dragan: Australija sprema žalbu

Vlada Australije namerava da podnese žalbu na presudu o neizručenju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj. Hrvatska tvrdi da ima dodatne argumente protiv odluke suda.

Australijska vlada namerava da uloži žalbu na presudu Saveznog suda o neizručenju Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića optuženog za ratni zločin tokom rata u Hrvatskoj, prenosi australijski list "Australijen".

Portparol australijskog ministra unutrašnjih poslova rekao je da je vlada tražila odobrenje od Visokog suda te zemlje da uloži žalbu na presudu Saveznog suda, koji je zaključio da Dragana Vasiljkovića ne treba da bude izručen Hrvatskoj, jer u toj zemlji ne bi imao pravično suđenje.

Iz hrvatskog ministarstva pravosuđa je saopšteno da su prikupljeni dodatni argumenti protiv odluke australijskog suda o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj.

Dokumentaciju su 13. septembra dostavili australijskom tužiteljstvu, koje je u skladu sa propisima te zemlje, uložilo Visokom sudu zahtev za dozvolu ulaganja žalbe.

Ako Visoki sud odobri taj zahtev, tada će moći da bude uložena žalba protiv odluke o neizručenju Vasiljkovića.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je za "Australijen" da je njegovo ministarstvo u stalnom kontaktu sa tužiocima u Australiji i nada se da će "odluka Visokog suda Australije biti u korist izručenja Vasiljkovića".

Australijska policija uhapsila je Vasiljkovića u januaru 2006. godine, na temelju hrvatskog zahteva za izručenje.

Vasiljković, koji je i australijski državljanin i u toj zemlji je živeo pod imenom Danijel Sneden, pušten je nedavno iz pritvora, jer na odluku suda nije bilo prigovora u roku.

Hrvatsko pravosuđe ga tereti za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine, kao i da je učestvovao u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи