Čitaj mi!

Slučaj braće Bitići pred organima UN

Pred organima UN za zaštitu ljudskih prava podneta je pritužba sa ciljem da se Srbija primora da istraži slučaj otmice i ubistva braće Bitići i da kazni počinioce, saopštio je podnosilac, međunarodna organizacija "Dženeral ligitejšn".

Postupak pred Radnom grupom UN za slučajeve prisilnih nestanaka (WGEID) i Specijalnim izvestiocem UN za zaštitu istine i pravde, iniciran je tzv. "generalnom pritužbom", a pokretači su "Dženeral ligitejšn" i porodica Bitići, prenosi Beta.

Ilij, Mehmet i Agron Bitići, američki državljani koji su ratovali 1999. na Kosovu kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšeni su na administrativnoj granici sa Srbijom. Ubijeni su u Petrovom Selu, a njihova tela su 2001. eskshumirana su iz tamošnje masovne grobnice.

Kako je saopštio "Dženeral ligitejšn", pritužba WGEID-u i specijalnom izvestiocu za promociju istine i pravde usledio je pošto je WGEID kritikovao Srbiju zbog nedovoljnog napretka u istrazi ratnih zločina i poziva organizacija civilnog društva iz Srbije specijalnom izvestiocu da učini isto.

"Ponavljanje ovih poziva ukazuje na sve jače nezadovoljstvo u vezi sa političkom voljom Srbije da ispuni svoje obaveze prema žrtvama iz devedesetih godina" prošlog veka, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da su organizacije Centar za humanitarno pravo, Hjuman rajts voč, Amnesti internešnal, kao i Evropska komisija izvestili da Srbija nije izvela pred sud nijednog visokorangiranog zvaničnika zbog umešanosti u ratne zločine iz devedesetih godina.

U "generalnoj pritužbi" se ukazuje da Srbija nije ispitala visoke zvaničnike za koje se tvrdi da su bili na vrhu lanca komande su slučaju ubistva braće Bitići.

Savetnik porodice Bitići, Robert Beri ocenio je u saopštenju da, "suprotno izjavama koje dolaze sa samog vrha nove srpske vlade, nema dokaza da je skinuta zaštita se onih koji su odgovorni za ubistva".

"Generalnom pritužbom" traži se da WGEID zatraži od Vlade Srbije da razreši probleme koji koče istragu i krivično gonjenje visokih zvaničnika umešanih u slučaj, uključujući Gorana Radosavljevića Gurija.

broj komentara 0 pošalji komentar