Читај ми!

Pretučen urednik "Foneta"

Trojica huligana u dva navrata pretukla urednika novinske agencije "Fonet" Davora Pašalića. Polomili su mu dva zuba, zadobio je posekotine i podlive na glavi i ima modrice po celom telu. Ministar Nebojša Stefanović naložio policiji da što pre ispita i utvrdi okolnosti napada. "Fonet", UNS i NUNS traže hitnu reakciju policije.

Davor Pašalić je napadnut u noći između srede i četvrtka, nedaleko od zgrade u kojoj stanuje u blokovima 22 i 23 na Novom Beogradu, navodi se u saopštenjima Foneta, UNS-a i NUNS-a.

Trojica mladića su ga presrela i od njega zatražila novac. Zatim su ga tukli rukama i nogama, zadavši mu više od 30 udaraca, navode udruženja novinara.

U toku vandalskog iživljavanja, napadači su Pašalića vređali i nazivali ustašom. Povređenom novinaru su na Vojnomedicinskoj akademiji sanirali teške povrede glave, posle čega je dao izjavu policiji.

Pašalić je zadobio posekotine i podlive na glavi, polomljena su mu dva zuba i ima modrice po celom telu, naveo je NUNS i zatražio od policije da što pre identifikuje napadače i preda ih nadležnom tužilaštvu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je policiji da što pre ispita i utvrdi sve okolnosti napada na Davora Pašalića, saopštilo je Ministarstvo.

"Najoštrije osuđujem napad na gospodina Pašalića. Policija će preduzeti sve mere kako bi počinioci u najkraćem roku bili identifikovani i kažnjeni u skladu sa zakonom", naglasio je Stefanović.

UNS je prethodno istakao da očekuje da policija u najkraćem roku obavesti javnost ko su napadači, a od tužilaštva da što pre podigne optužnicu i zatraži najstrože kazne za počinioce ovog brutalnog napada.

Agencija Fonet očekuje da istraga najhitnije utvrdi motive ovog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi.

Fonet poziva svedoke da se jave policiji i pruže potrebne informacije, i traži efikasnu reakciju pravne države, kako bi se na ulicama Beograda i širom Srbije konačno stalo na put ugrožavanju prava na život, nasilju i svim vidovima netolerancije.

Odsustvo hitne reakcije policije i pravosuđa doprinelo bi širenju atmosfere straha i nesigurnosti, ne samo u medijima, nego i društvu u celini, i dodatno ohrabrilo potencijalne napadače, ističe Fonet.

Agencija upozorava na kontinuitet pretnji i napada na novinare u Srbiji, koji su godinama, iz najrazličitijih razloga, izloženi brutalnom nasilju.

Osuda napada na Pašalića

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila napad na Pašalića ističući da su napadi na novinare i urednike nedopustivi i neprihvatljivi, te da svaki oblik nasilja mora biti najoštrije kažnjen.

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je napad na urednika agencije Fonet i izrazilo očekivanje da će nadležni organi u najkraćem roku otkriti napadače i privesti ih licu pravde.

Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje napad na urednika agencije FoNet Davora Pašalića i poziva nadležne državne organe da pod hitno reaguju, pronađu i kazne počinioce skandaloznog napada.

Demokratska stranka zatražila je od svih nadležnih organa da što pre otkriju i najoštrije kazne one koji su u dva navrata pretukli Davora Pašalića.

Napad na novinara osudio je i predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Nova stranka i LDP.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Sindikat policije "Sloga"  pozivaju sve svoje kolege iz policije koji su angažovani na rasvetljavanju da daju sve od sebe kako bi se napadači što pre pronašli, a onda i adekvatno sankcionisali.

Fondacija Slavko Ćuruvija zahteva od policije i pravosudnih organa najbržu i najefikasniju moguću akciju u rasvetljavanju okolnosti premlaćivanja Davora Pašalića i privođenja počinilaca pravdi.

"Aktovi zastrašivanja novinara mogu da imaju obeshrabrujući efekat na slobodu medija u zemlji", upozorila je predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво