Čitaj mi!

Pretučen urednik "Foneta"

Trojica huligana u dva navrata pretukla urednika novinske agencije "Fonet" Davora Pašalića. Polomili su mu dva zuba, zadobio je posekotine i podlive na glavi i ima modrice po celom telu. Ministar Nebojša Stefanović naložio policiji da što pre ispita i utvrdi okolnosti napada. "Fonet", UNS i NUNS traže hitnu reakciju policije.

Davor Pašalić je napadnut u noći između srede i četvrtka, nedaleko od zgrade u kojoj stanuje u blokovima 22 i 23 na Novom Beogradu, navodi se u saopštenjima Foneta, UNS-a i NUNS-a.

Trojica mladića su ga presrela i od njega zatražila novac. Zatim su ga tukli rukama i nogama, zadavši mu više od 30 udaraca, navode udruženja novinara.

U toku vandalskog iživljavanja, napadači su Pašalića vređali i nazivali ustašom. Povređenom novinaru su na Vojnomedicinskoj akademiji sanirali teške povrede glave, posle čega je dao izjavu policiji.

Pašalić je zadobio posekotine i podlive na glavi, polomljena su mu dva zuba i ima modrice po celom telu, naveo je NUNS i zatražio od policije da što pre identifikuje napadače i preda ih nadležnom tužilaštvu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je policiji da što pre ispita i utvrdi sve okolnosti napada na Davora Pašalića, saopštilo je Ministarstvo.

"Najoštrije osuđujem napad na gospodina Pašalića. Policija će preduzeti sve mere kako bi počinioci u najkraćem roku bili identifikovani i kažnjeni u skladu sa zakonom", naglasio je Stefanović.

UNS je prethodno istakao da očekuje da policija u najkraćem roku obavesti javnost ko su napadači, a od tužilaštva da što pre podigne optužnicu i zatraži najstrože kazne za počinioce ovog brutalnog napada.

Agencija Fonet očekuje da istraga najhitnije utvrdi motive ovog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi.

Fonet poziva svedoke da se jave policiji i pruže potrebne informacije, i traži efikasnu reakciju pravne države, kako bi se na ulicama Beograda i širom Srbije konačno stalo na put ugrožavanju prava na život, nasilju i svim vidovima netolerancije.

Odsustvo hitne reakcije policije i pravosuđa doprinelo bi širenju atmosfere straha i nesigurnosti, ne samo u medijima, nego i društvu u celini, i dodatno ohrabrilo potencijalne napadače, ističe Fonet.

Agencija upozorava na kontinuitet pretnji i napada na novinare u Srbiji, koji su godinama, iz najrazličitijih razloga, izloženi brutalnom nasilju.

Osuda napada na Pašalića

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila napad na Pašalića ističući da su napadi na novinare i urednike nedopustivi i neprihvatljivi, te da svaki oblik nasilja mora biti najoštrije kažnjen.

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je napad na urednika agencije Fonet i izrazilo očekivanje da će nadležni organi u najkraćem roku otkriti napadače i privesti ih licu pravde.

Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje napad na urednika agencije FoNet Davora Pašalića i poziva nadležne državne organe da pod hitno reaguju, pronađu i kazne počinioce skandaloznog napada.

Demokratska stranka zatražila je od svih nadležnih organa da što pre otkriju i najoštrije kazne one koji su u dva navrata pretukli Davora Pašalića.

Napad na novinara osudio je i predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Nova stranka i LDP.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Sindikat policije "Sloga"  pozivaju sve svoje kolege iz policije koji su angažovani na rasvetljavanju da daju sve od sebe kako bi se napadači što pre pronašli, a onda i adekvatno sankcionisali.

Fondacija Slavko Ćuruvija zahteva od policije i pravosudnih organa najbržu i najefikasniju moguću akciju u rasvetljavanju okolnosti premlaćivanja Davora Pašalića i privođenja počinilaca pravdi.

"Aktovi zastrašivanja novinara mogu da imaju obeshrabrujući efekat na slobodu medija u zemlji", upozorila je predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 03. jul 2014, 21:00) - anonymous [neregistrovani]

izgleda

da u Srbiji vlada zakon kriminalaca nazalost.Cudno je da kritikujete zakone SAD jer su nemilosrdni za kriminalce ,sto i treba da bude tao naravno a ne kao u Srbiji , traze kriminalce,hapse, puste uslovno itd.Pa upamtite jedno samo da je Amerika najsigurnija zemlja za coveka jer ga stiti zakon koji je napravljen ,po meni, najbolji u Svetu.

(četvrtak, 03. jul 2014, 19:51) - Патриот [neregistrovani]

Лако решив проблем!

Такве случајеве треба решавати по кратком поступку. Пронаћи криминалце, стрпати их у затвор са принудним радом док не зараде довољно пара да плате човеку штету и казну држави па нека траје докле траје и тек онда их пустити кући. Таквима неби више никада пало на памет да нападају људе на улици или било где другде.Проблем је лако решив само изгледа недостаје воља за то јер су садашњи закони и то не само код нас, више наклоњени криминалцима него њиховим жртвама.

(četvrtak, 03. jul 2014, 15:39) - Dragan [neregistrovani]

Brzo i efikasno

Najstrozije da se kazne, da se iznesu na stubu srama,da se nadju eventualni narucioci zlodela, i da SE JASNO DA DO ZNANJA SVIM huliganima

div id="adoceanrsvdcfhklggd">