Читај ми!

Afera "Galenika", priveden i Backović

Privedeno je osam osoba zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama sa prodajom lekova i oštetili "Galeniku" za oko 75 miliona evra, saznaje RTS. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni su sprovedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal koje će biti nastavljeno i sutra.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će saslušanja privedenih biti nastavljena i sutra. 

Privedeni su bivši predsednik Upravnog odbora "Galenike" i bivši direktor SPS-a Dejan Backović, bivši generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović i pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove u "Galenici" Dragan Šebrek.

Privedeni su i bivši generalni direktor i predsednik Upravnog odbora "Velefarma" Dragoljub Vučićević, direktor Direkcije razvoja i strateškog marketinga "Velefarma" Rade Lazarević, direktor i ovlašćeni zastupnik "Velefarma" Momir Vuković, kao i rukovodilac upravljanja finansijskim sredstvima i direktor računovodstva u Privrednom društvu "Velefarm", Ljubica Kapor i Tatjana Vučetić.

Za direktorom Direkcije finansijskih poslova "Velefara" Miroslavom Milovanovićem policija intezivno traga.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović objasnio je da se privedeni terete da su omogućili "Velefarmu" da dobije kredit u visini od 2,246 miliona evra, koji "Velefarm" nije mogao da vrati već je to "Galenika" u celosti preuzela na sebe.

"Ovo je treća pokrenuta akcija u vezi sa Galenikom. Nakon privođenja ovih lica možemo da kažemo da je ukupna šteta koja je obuhvaćena u sve tri akcije veća od 120 miliona evra", rekao je ministar.

Stefanović je dodao i da je "Galenika" uputila "Velefarmu" veću količinu lekova za koju je "Velefarm" kao sredstvo plaćanja dao menice, iako se znalo u trenutku izvršenja posla da će ta veledrogerija ići u likvidaciju i stečaj i da menice neće biti naplaćene nikada.

Ministar policije je na konferenciji za medije poručio građanima da mogu očekivati dalji rad na slučaju "Galenika" i kao i utvrđivanje činjeničnog stanja, pojedinačnu odgovornost i tokove novca, odnosno gde je taj novac završio.

"Istraga će ići do kraja i videćemo gde je otišao novac, jer počinioci krivičnog dela ne treba samo da odgovaraju nego i da se nađe gde je novac koji je ukraden", rekao je Stefanović na konferenciji za medije.

Stefanović je podsetio da je ovo još jedna od istraga u okviru 24 sporne privatizacije i podvukao da je u tim slučajevima do sada privedeno 135 osoba i da su za sve potvrđene optužnice, što pokazuje i potvrđuje, kako je naveo, dobar i kvalitetan rad policije.

Ministar policije je istakao da će biti istražen svaki trag i naglasio da "ne smemo dozvoliti da ljudi budu namagarčeni i da neko odgovara, a da se novac skloni negde sa strane". "Trudićemo se da se novac otet od države vrati dražavi", dodao je Stefanović.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije akciju su izveli u saradnji sa Poreskom policijom.

Kako je RTS ranije javio, policija i tužilaštvo su našli da je Dejan Backović odgovoran za zloupotrebu službenog položaja tako što je naredio direktoru "Galenike" Nenadu Ognjanoviću da potpiše ugovore sa "Velefarmom" o isporuci robe.

Tokom 2009. godine sklopljena su tri ugovora vredna gotovo dve milijarde i 200 miliona dinara, iako je "Velefarm" u tom trenutku dugovao "Galenici" dve milijarde i 474 miliona dinara.

Sledeće godine "Galenika" je nastavila isporuku lekova "Velefarmu" iako je dug porastao na 5,8 milijardi dinara.

Tužioci i policajci sumnjaju da čelnici "Galenike" nisu preduzeli neophodne mere kako bi naplatili dug od "Velefarma", već su im odobravali i popuste.

Osnovano se sumnja da je zemunska fabrika oštećena i na osnovu ugovora koji je dozvoljavao bankama da uzimaju novac sa računa "Galenike" kada nisu mogle da naplate menice "Velefarma".

Na "Galeniku" je palo i vraćanje kredita koji je "Velefarm" uzeo 2010. godine.

Tokom istrage došlo se do saznanja da je Dejan Backović naredio tadašnjem direktoru Ognjanoviću da "Galenika" postane "Velefarmov" solidarni dužnik za uzimanje kredita od 2,2 miliona evra.

Pristali su na to iako je "Velefarm" u to vreme dugovao gotovo šest milijardi dinara za isporučenu robu. Na kraju je zemunska fabrika vratila taj kredit sa kamatom.

Krajem januara je potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora "Galenike" Nenada Ognjanovića i još devet osoba optuženih da su oštetili fabriku za više od 900 miliona dinara.

U septembru prošle godine uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su oštetili "Galeniku" za više od 34 miliona evra.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво