Biljana Plavšić u oktobru na slobodi

Sud u Hagu odobrio prevremeno puštanje Biljane Plavšić na slobodu. Odslužila dve trećine kazne i "kako izgleda, pružila dokaze značajne rehabilitacije", piše u obrazloženju Suda. Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. godine osudio na 11 godina zatvora. Biljana Plavšić se dobrovoljno predala Sudu u Hagu, odmah pošto je optužena u januaru 2001. godine.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson odobrio je prevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić, pošto krajem oktobra odsluži dve trećine kazne od 11 godina, na koju je osuđena zbog zločina nad nesrbima tokom rata u BiH.

Iz objavljenje odluke sudije Robinsona proizlazi da će Plavšićeva (79) moći da bude oslobođena iz švedskog zatvora Hisenberg od 27. oktobra, budući da joj 24. oktobra ističe dve trećine kazne.

U obrazloženju odluke, predsednik Tribunala je naznačio da je Plavšićeva "kako izgleda, pružila dokaze značajne rehabilitacije" tokom boravka u zatvoru.

Sudija Robinson je u vidu imao i to što je Plavšićeva priznanjem krivice za progon Muslimana i Hrvata u BiH još 2002. godine "prihvatila odgovornost u ranoj fazi postupka".

Plavšićeva je, takođe, izrazila kajanje zbog žrtava, uz nadu da će to pružiti utehu njihovim porodicama, piše u odluci.

U švedskom zatvoru, ponašanje Plavšićeve je bilo dobro, iako nije učestvovala u organizovanim aktivnostima, a ukorena je samo tri puta zbog sitnijih prekršaja, piše u odluci.

Napominjući da Plavšićeva nije ispoljavala preteranu volju da sarađuje s haškim Tužilaštvom, sudija Robinson je ocenio da je dovoljno to što je ona svedočila u procesu protiv Momčila Krajišnika.

Odluci o puštanju Plavšićeva usprotivio se samo jedan sudija Tribunala kojeg je Robinson konsultovao. 

Bivša predsednica Republike Srpske priznala je u oktobru 2002. godine krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 opština u BiH 1992. godine.

Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. godine osudio na 11 godina zatvora.

Plavšićeva se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001. godine.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара