Čitaj mi!

Pritvor za bivše čelnike SIEPA

Jasni Matić i još trojici bivših rukovodilaca SIEPA određen pritvor do 30 dana. Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Pritvor je zatražilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a odluku je doneo sudija za prethodni postupak.

17.30 - Sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana za četvoro bivših čelnika SIEPA zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke. 

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu saslušao je osumnjičene i potom je doneo odluku o pritvoru, javlja izveštač RTS-a. Odluka je doneta zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke.

Prethodno je pritvor za osumnjičene zatražilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je osumnjičene saslušavalo sinoć i jutros. 

Jasna Matić i troje bivših čelnika SIEPA osumnjičeni su da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević naveo je da se krivičnom prijavom Uprave kriminalističke policije njima na teret stavlja zloupotreba službenog položaja u SIEPA, jer su od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Jasna Matić je bila direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do maja 2007. godine, Vesna Perić od maja 2007. do juna 2010. godine, Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mestu direktora bio je od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matićeva je za ministarku za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretara za digitalnu agendu, pri Ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao izbor G-17 plus. Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

Povodom hapšenja čelnika SIEPA oglasio se i URS, koji je saopštio da ta stranka, ni ranije G-17 plus nikada nisu primili nijedan dinar od te agencije ili od nekog zaposlenog pojedinca u toj državnoj instituciji. 

Bivša ministarka za telekomunikacije i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasna Matić, zatim Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković uhapšeni su juče ujutro.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 28. mar 2014, 01:18) - Marko Milojević [neregistrovani]

Siepa

Koliko je ta agencija bitna političarima govori onaj sukob Mlađana Dinkića i Rasima Ljajića prilikom formiranja prošle vlade. Toliko o bavljenju politikom iz ideoloških razloga. A Rasim Ljajić je sada sa SNS-om. Gle čuda.

(četvrtak, 27. mar 2014, 20:31) - баћанац [neregistrovani]

Ухапшена бивша министарка

Кад ће једном једна влада донети закон о пореклу имовине.Свака нова власт то обећава а никад то обећање не испуни.Кад би се тај закон донео и у целости спровео,Србији неби требала никаква финасиска помоћ ММФ-а нити били какви кредити.Одузети имовину лоповима би све покрила и народ би могао нормално да живи.Од народа су опљчкали,народу и да се врати.

(četvrtak, 27. mar 2014, 18:56) - srbenda [neregistrovani]

sramota

Dokle bre vise!!! Kako koji ministar sidje sa funkcije otkrije se da je krao sakom i kapom,a niko ni dana na robiji???Pa za takve ljude zatvorske kazne bi trebalo biti duplo duze u odnosu na obicne lopove i oduzimanje celokupne imovine -valjda bi onda stavili prst na celo pre nego pronevere drzavne pare!!!
Sto mi idu na zivce sto imaju po 5-6 funkcija,upravnih odbora i sta jos ne i svuda kapne po neka desetina hiljada dinara na malu ministarsku platu.Obraz kao djon i pravo u politicare.