Halo, Hag!

Pritvorenici u Haškom sudu, kao i u svakom pritvoru u demokratskom svetu, imaju pravo da komuniciraju i sa svojim političkim istomišljenicima izvan Tribunala.

 

"U svakom pritvoru pritvorenici imaju pravo komunikacije, kako u Srbiji, tako i u svim demokratskim zemljama sveta, pa tako i u pritvorskoj jedinici Tribunala. Znači, nema nikakve razlike - pritvorenik ima prava da komunicira i sa političkim istomišljenicima koliko to želi i onako kako ima pravo i u Srbiji", rečeno je Tanjugu u Tribunalu.

 

Potpredsednik Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da je u radu sednice kolegijuma stranke, na kojoj je odlučeno da radikali ne podrže Zakon o ratifikaciji SSP, učestvovao i lider radikala Vojislav Šešelj, koji se telefonski javljao i znao šta se zbiva na kolegijumu.

Portparol Tribinala Nerma Jelačić je nedavno rekla da je pravo pritvorenika na telefonske razgovore ograničeno samo u pogledu toga da pritvorenik ne može da zove medije i svedoke, ali porodicu, advokate i prijatelje može da čuje kada i koliko često želi.

Pritvorenici koji se brane sami, kao u slučaju Šešelja i sada Radovana Karadžića, imaju pravo poverljive komunikacije sa članovima pravnih timova koji učestvuju u njihovoj odbrani.

Pritvorenici mogu da razgovaraju sa telefonskih govornica unutar pritvorske jedinice, i sve što treba je da kupe telefonske kartice za razgovor, objasnila je tada Jelačićeva.

Prema pravilima Tribunala, pritvorenici mogu u slobodno vreme i da gledaju televiziju i čitaju novine, a jedinom im nije dozvoljen pristup internetu.

Tribunal, kako se navodi, insistira da pritvorska jedinica nije zatvor i da osobe koje tamo čekaju pravosnažnost presude moraju biti tretirane kao nevine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи