Čitaj mi!

Njegoš pred Haškim tribunalom

Tužilaštvo Tribunala u Hagu na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdilo da je Njegoš u svojoj poemi "Gorski vijenac" "slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica". Prema tumačenju tužiteljke Katrine Gustavson, to je bio "poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana".

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, Tužilaštvo tvrdi da je Petar Petrović u svojoj poemi "Gorski vijenac" "slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica".

Tužiteljka Katrina Gustavson opširno je citirala stihove iz "Gorskog vijenca" tokom unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Gojka Kličkovića, koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj Njegošev spev.

Zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se - u slobodnom prevodu sa engleskog - poziva na "čišćenje naše zemlje od nevernika" i kaže da "naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni".

Prema tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio "poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana".

Njegoš u "Gorskom vijencu" "slavi ubijanje Muslimana, uništavanje njihovih kuća i rušenje njihovih džamija", sugerisala je tužiteljka.

Ograđujući se da nije proučavao Njegoševo delo, svedok Kličković koji je posle rata bio premijer Republike Srpske, uzvratio je da dovođenje u vezu "Gorskog vijenca" sa zločinima tokom sukoba u BiH, "izlazi iz okvira lepog ponašanja".

"Ja osuđujem svako razaranje i ubijanje", rekao je svedok, dodajući da je Njegoš opisivao istorijske događaje od "pre 200 godina".

Na primedbu tužiteljke da je sam izjavio da je Karadžić "upoređivao 'Gorski vijenac' s tekućim događajima", Kličković je odgovorio: "Ne, nisam čuo."

U dodatnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, pitao je svedoka "kada je Njegoš živeo i napisao svoj spev".

Kličković je odgovorio da je to bilo u vreme turskog nadiranja, i osvajanja Balkana, i činjenja velikih zločina, i skoro uništavanja hrišćanstva", dodajući da su "Njegoš i vladika Danilo bili na svojoj zemlji".

Precizirajući da je "Gorski vijenac" napisan u 19. veku i da opisuje događaje iz 17. veka, Karadžić je slobodarsku poruku speva ilustrovao stihovima: "Tirjaninu stati nogom za vrat... to je ljudska dužnost najsvetija" i "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom".

Bivši predsednik RS optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

Karadžić je danas pred sudije izveo i zaštićenog svedoka KW-545 koji je govorio na sednici zatvorenoj za javnost.

Suđenje se nastavlja sutra.

broj komentara 21 pošalji komentar
(četvrtak, 13. feb 2014, 23:32) - anonymous [neregistrovani]

Prevrsila Dara meru!!!

Mada ova gospodja nije Dara,"meru je svakako prevrsila" te joj za sva vremena treba "zapusiti usta".Ako ne zna o Njegosu nista,o njemu ne treba ni da sudi,a branioci je trebaju upozoriti da "mozda njezini tragovi pocinju da smrde necovjestvom"!
Mozda je treba ipak upozoriti da izgovoreno nema bas mnogo veze sa predmetom,ali ima sa
VREDJANJEM SRPSKOG NARODA!!!

(četvrtak, 13. feb 2014, 07:54) - anonymous [neregistrovani]

E sad smo nagrbusili

Sada ce i Marko Kraljevic biti optuzen za krsenje obicaja ratovanja i prekomjernu upotrebu sile, Milos Obilic za terorizam a Knez Lazar sa svom vlastelom za zlocinacki poduhvat.

(četvrtak, 13. feb 2014, 07:36) - anonymous [neregistrovani]

Dodatak

Časna Gospođa Gustavson nikad nije čula za 'danak u krvi', a nisu joj poznati ni janičari. Objasnite joj gospodine Radovane, šta je 'danak u krvi' i protiv čega smo se borili 5 vekova. Trebali bi po tome da spalimo i sve junačke narodne pesme skupa sa Kraljevićem Markom.

(četvrtak, 13. feb 2014, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

sage

Njegošev Gorski Vijenac nije niti blizu vikinškim sagama, kad je reč o opisima ubijanja i kasapljenja.
Po prezimenu bih rekao da je dotična gospođa iz tih, vikinških, krajeva i da je verovatno imala prilike ili da ih čita ili da čuje o njima. Ako jeste, onda ne znam zašto se toliko uzbuđuje oko Negoševih opisa.
Na kraju, nadam se da ne misli zaista da može da ocenjuje (osuđuje) ljude na osnovu literature - ako misli, onda smo po njenom svi krivi. Zajedno sa njom.

(četvrtak, 13. feb 2014, 07:25) - anonymous [neregistrovani]

...

Brat je mio koje vere bio!

(četvrtak, 13. feb 2014, 04:24) - Sloboda [neregistrovani]

Skandal!

Medjunarodni skandal,to je to. Zvanicno treba uloziti protestno pismo protiv vrijedjanja temelja kulture cijelog naroda izjavom tuziteljke.

(četvrtak, 13. feb 2014, 01:20) - Miso [neregistrovani]

Da

nije zalosno bilo bi komicno ako je I od haskog tribunal mnogo je...

(četvrtak, 13. feb 2014, 01:17) - Светлан [neregistrovani]

А ми

...ћутимо. Баш нам досадио овај интернет и информације које примамо...и имамо само да ћутимо. Него им треба пред амбасаду и Холандије и те државе одакле је та тужитељка, извести перформанс у облику протеста па им уз гусле отпевати Горски вијенац - цео - да издрже и да полиција не склања никога...То се зове, по њиховом са запада, култура дијалога. Да се дотичној нагласи да је персона нон грата док се не извини целом народу српском и да заувек заћути о Његошу и тој тако ружној замени теза.

(četvrtak, 13. feb 2014, 00:08) - anonymous [neregistrovani]

заборавна госпођа

Госпођа Густавсон је заборавила да оптужи и Хомера зато што он у Илијади говори о уништенју Тројанаца и Троје, која се данас налази на територији Турске.

(sreda, 12. feb 2014, 23:02) - anonymous [neregistrovani]

Zasto nase vlasti cute

Njegos i ceo narod je branio svoju zemlju od osvajaca. Kratko i jasno. On je velicao hrabrost ljudi koji su davali zivote za svoju zemlju, da bi im deca zivela u slobodi.