Lauševića čeka sloboda

Treći opštinski sud u Beogradu povukao crvenu poternicu za Žarkom Lauševićem, što znači da poznati glumac u Srbiju može da dođe bez straha da će biti uhapšen, pišu "Večernje novosti". Portparol Tužilašta Tomo Zorić potvrdio RTS-u da je Sud usvojio predlog tužioca da Lauševiću odloži izvršenje kazne.

Crvenu poternicu za glumcem Žarkom Lauševićem, koja je raspisana u januaru 2002. godine, Treći opštinski sud u Beogradu je povukao. To praktično znači da poznati glumac u Srbiju može da dođe bez straha da će biti uhapšen.

Portparol Republičkog tužilašta Tomo Zorić jutros je potvrdio RTS-u da je Treći opštinski sud usvojio predlog tužioca da Lauševiću odloži izvršenje kazne.

O povlačenju poternice sud je obavestio i Ministarstvo pravde Srbije.

Sva potrebna dokumentacija istog trenutka biće prosleđena MUP-u Srbije u čijoj nadležnosti je i raspisivanje, odnosno povlačenje međunarodnih poternica. Kad dokumentacija bude stigla našem birou Interpola, oni će o tome obavestiti kolege u sedištu ove međunarodne policijske organizacije u francuskom gradu Lionu, pišu "Večernje novosti".

Generalni sekretarijat Interpola će po nalogu našeg suda istog trenutka o povlačenju poternice obevestiti sve članice ove policijske organizacije. Crvena poternica biće uklonjena i iz baze podataka ove policijske oganizacije, koja će po tome i postupati. Od tog trenutka Lauševiću je omogućeno slobodno kretanje po celom svetu.

Odluka suda usledila je pošto je Slobodan Radovanović, v.d. republičkog javnog tužioca, krajem prošlog meseca Vrhovnom sudu Srbije podneo zahtev za zaštitu zakonitosti.

U svom zahtevu, Radovanović je istakao da je Vrhovni sud Crne Gore na nezakonit način Lauševiću izrekao veću kaznu. Između ostalog se navodi i da se VSS Crne Gore upustio u ocenu dokaza, što može da čini samo u slučaju da otvori glavni pretes, a što nije učinjeno.

Srpski tužilac je ovaj zahtev uputio pošto je prethodno prihvatio inicijativu za njegovo podnošenje od Lauševićevog branioca, advokata Slobodana Pajovića iz Užica. Uz zahtev, Radovanović je podneo i zahtev za odlaganje izvršenja sankcija. Kako nam je rečeno u sudu, kad se podnese jedan takav zahtev automatski se povlači i poternica.

"Sve ovo je logična posledica podnošenja zahteva, sada je sve na pravosuđu, i neki poseban komentar nemam", izjavio je za "Novosti" advokat Pajović od koga je potekla inicijativa za zaštitu zakonitosti u slučaju Žarka Lauševića.

Laušević je 30. jula 1993. u kafiću "Epl" u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a ranio Andriju Kažića. Veće Višeg suda u Podgorici osudilo ga je na četiri godine zatvora, zbog prekoračenja nužne odbrane.

Iz zatvora "Spuž" izašao je krajem oktobra 1999. godine, pošto je u njemu proveo sedam meseci više od izrečene kazne.

Iste godine otputovao je u SAD, da bi 2001. godine VSS Crne Gore preinačio odluku nižeg suda i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Obrazloženje je bilo da je poznati glumac prekoračio nužnu odbranu.

Ovakav stav, prema mišljenju Radovanovića, može da se utvrdi samo izvođenjem novih dokaza pred sudom, što crnogorski sud nije učinio.

Pored toga, smatra se da je povređeno i Lauševićevo pravo kad je crnogorski sud odbio da razmatra inicijativu za zaštitu zakonitosti, koju su njegovi branioci podneli Saveznom tužilaštvu SRJ.

U slučaju da Vrhovni sud Srbije oceni da je došlo do povrede zakonitosti, može doneti odluku o eventualnom novom suđenju, koje bi se, pošto Laušević ima prijavljeno mesto boravka u Beogradu, vodilo pred beogradskim okružnim sudom.

broj komentara 26 pošalji komentar
(petak, 11. sep 2009, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

???!

Oprostite, ali ne vidim da je bilo reči o tome da ne podržavam (samo)odbranu. To je prirodan ljudski nagon.
A kojoj vrsti odbrane govorite, tj. pišete, stvarno ne znam.

(petak, 11. sep 2009, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

bravo??

Ti se ne bi branio ili branila, ja bih!!!

(petak, 11. sep 2009, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

Hvala dragom Bogu!

Čisto sumnjam da i čovek, koji je nehotice napravio 'manje' zlodelo, a da pri tom u njemu ima još 'zdravog razuma' i 'čista srca', može mirno da sklopi oči. Ovaj čovek je državi i narodu odslužio kaznu! A o pravnom sistemu naše države je izlišno polemisti. Doduše, ova odluka jeste korak napred.
Dokle ćemo se više igrati Boga?! Nesposobni smo da sebi samima 'stanemo na crtu', te je stoga pametnije da počnemo da se bavimo ličnim problemima, ne bi li smo sprečili proces 'nacionalnog samouništenja'. Žarko L. najbolje zna s kakvom mukom mu je prožet svaki dan života!
A što se profesije tiče, kao neko ko je na početku glumačkog 'maratona', i veliki poštovalac, pa i obožavalac ovog čoveka, ubeđena sam da će se Žarko teško vratiti na 'stazu'. Ako se ikad vrati... U svakom slučaju, srpsko glumište dobilo je glumca svetskog ranga, kavih je danas, nažalost vrlo malo. Al', čudni su putevi Gospodnji! Ko zna koja je Žarkova misija. Kao 'nedonošče' u ovom poslu, na ovim prostorima, srećna sam i ponosna što nam je podario sjajne karaktere.
Uz nadu da će se ipak vratiti, želim mu svako dobro, na trnovitom putu kojim hrabro hodi!

(četvrtak, 10. sep 2009, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

pozdrav srbinu

i da te što pre PONOVO gledamo na filmu, porištu, tv!

(četvrtak, 10. sep 2009, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

Neverovatno

Bravo za sud!!!! to je smesno...desilo se ono sto je poznato kod nas ....imas pare ili si poznat nemoras u zatvor ni ako ubijes nekog..dokle smo to mi doterali...na zapadu se za ubistvo zivotinje odgovara....

(četvrtak, 10. sep 2009, 15:54) - MILA [neregistrovani]

Pravedno

Pravedna odluka suda.
Neka sudije odneguju ovakvo postupanje!
Kraj hajkama svuda po svim osnovima.
Zarko obnovi se i nakon toga nova ostvarenja za publiku zelim.

(četvrtak, 10. sep 2009, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

Zarko

Zarko je svoju kaznu odsluzio, mada ce ceo zivot da ga prati taj dogadjaj u njegovoj dusi.
Zarko nije ubio iz zadovoljstva, nego u samoodbrani i pustite vise coveka na miru.
Bravo za pravosudje Srbije, sto radi svoj posao kako treba.
Zelim mu da zivi zivot sto god moze srecnije i bez trauma.
Jedna baka.

(četvrtak, 10. sep 2009, 15:31) - nevena [neregistrovani]

nas obilic

Konacno da i nase sudstvo uradi pravu stvar! Zarko puno srece u daljem zivotu i nadam se da ces doci u Srbiju!!!

(četvrtak, 10. sep 2009, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Njemu je život ionako robija...

... dobro ste se setili da je bar malo olakšate.

(četvrtak, 10. sep 2009, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

zarko

bravo za vrhovni sud, pametna odluka! zarko, vrati se sto pre!