Šešelj će se braniti sam

Srpska radikalna stranka i tim za odbranu Vojislava Šešelja najoštrije su osudili pokušaj Tužilaštva i pretresnog veća Haškog tribunala zbog namere da lideru radikala "na mala vrata" uvedu branioca. Otpor i suprotstavljanje Šešelja biće i "po cenu života", tvrdi generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić rekao je da se lider radikala izborio za to da se brani sam, a pokušaj Tužilaštva i pretresnog veća da Šešelju "na mala polako uvedu neku vrstu branioca" ocenio kao "nepravničko i vandalsko" ponašanje.

Poslednjim odlukama, kako je ocenio Vučić, sudsko veće ostavlja širok prostor za manipulaciju tužilaštva iz razloga što je, kako je istakao, Tužilaštvo postrošilo 63 odsto vremena za svoje svedoke, a nijedna tačka optužnice nije dokazana.

Generalni sekretar SRS je najavio da će Šešelj iskoristiti vreme od mesec dana koliko je dobio, da odgovori na zahtev Tužilaštva i da, ukoliko mu se nametne branilac, neće učestvovati u postupku.

"Njegov otpor i suprotstavljanje biće najjače moguće pa čak i po cenu života", istakao je Vučić.

Odloženo suđenje Šešelju do odluke žalbenog veća

Portparol Haškog suda Nerma Jelačić izjavila je  da je suđenje Vojislavu Šešelju prekinuto dok se Žalbeno veće ne izjasni o zahtevu Tužilaštva da se optuženom nametne branilac.

Jelačićeva je na redovnom pres brifingu u Hagu rekla da će ročišta u slučaju Šešelja biti ponovo zakazana kada žalbeno veće odluči o zahtevu Tužilaštva da se ročišta prekinu dok pretresno veće ne odluči o zahtevu tužilaštva da se optuženom nametne branilac.

Šešelj je od pretresnog veća Tribunala zatražio rok od dva meseca u kome će odgovoriti na zahtev haškog tužilaštva da mu se nametne branilac.

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti zatražio je na jučerašnjem suđenju od žalbenog veća da se hitno izjasni da li je Tužilaštvo dužno da nastavi sa izvođenjem svojih svedoka, ili će suđenje biti prekinuto dok se ne odluči o zahtevu Tužilaštva da se Šešelju, koji se sam brani, a koga optužuju za opstrukciju procesa, odmah oduzme pravo da vodi sopstvenu odbranu i odredi advokat.

Jelačićeva je rekla da je za utorak, 2. septembar, zakazana statusna konferencija u slučaju bivšeg načelnika generalštaba jugoslovenske vojske Momčila Perišića, optuženog za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1993-1995.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво