Šešelj će se braniti sam

Srpska radikalna stranka i tim za odbranu Vojislava Šešelja najoštrije su osudili pokušaj Tužilaštva i pretresnog veća Haškog tribunala zbog namere da lideru radikala "na mala vrata" uvedu branioca. Otpor i suprotstavljanje Šešelja biće i "po cenu života", tvrdi generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić rekao je da se lider radikala izborio za to da se brani sam, a pokušaj Tužilaštva i pretresnog veća da Šešelju "na mala polako uvedu neku vrstu branioca" ocenio kao "nepravničko i vandalsko" ponašanje.

Poslednjim odlukama, kako je ocenio Vučić, sudsko veće ostavlja širok prostor za manipulaciju tužilaštva iz razloga što je, kako je istakao, Tužilaštvo postrošilo 63 odsto vremena za svoje svedoke, a nijedna tačka optužnice nije dokazana.

Generalni sekretar SRS je najavio da će Šešelj iskoristiti vreme od mesec dana koliko je dobio, da odgovori na zahtev Tužilaštva i da, ukoliko mu se nametne branilac, neće učestvovati u postupku.

"Njegov otpor i suprotstavljanje biće najjače moguće pa čak i po cenu života", istakao je Vučić.

Odloženo suđenje Šešelju do odluke žalbenog veća

Portparol Haškog suda Nerma Jelačić izjavila je  da je suđenje Vojislavu Šešelju prekinuto dok se Žalbeno veće ne izjasni o zahtevu Tužilaštva da se optuženom nametne branilac.

Jelačićeva je na redovnom pres brifingu u Hagu rekla da će ročišta u slučaju Šešelja biti ponovo zakazana kada žalbeno veće odluči o zahtevu Tužilaštva da se ročišta prekinu dok pretresno veće ne odluči o zahtevu tužilaštva da se optuženom nametne branilac.

Šešelj je od pretresnog veća Tribunala zatražio rok od dva meseca u kome će odgovoriti na zahtev haškog tužilaštva da mu se nametne branilac.

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti zatražio je na jučerašnjem suđenju od žalbenog veća da se hitno izjasni da li je Tužilaštvo dužno da nastavi sa izvođenjem svojih svedoka, ili će suđenje biti prekinuto dok se ne odluči o zahtevu Tužilaštva da se Šešelju, koji se sam brani, a koga optužuju za opstrukciju procesa, odmah oduzme pravo da vodi sopstvenu odbranu i odredi advokat.

Jelačićeva je rekla da je za utorak, 2. septembar, zakazana statusna konferencija u slučaju bivšeg načelnika generalštaba jugoslovenske vojske Momčila Perišića, optuženog za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1993-1995.

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 28. avg 2008, 13:53) - gole srbin [neregistrovani]

jedan je voja

posto nijedan moj komentar nije prosao pre sumnjam da ce i ovaj nisam clan ni jedne partije ili stranke ja sam samo jedan srbin iz republike srpske koji podrzava sve sto nosi ime srpsko pa tako i dr.vojislava seselja koji u hagu nebrani samo svoj obraz nego i obraz cele nacije napred vojo srbine!!!

(četvrtak, 28. avg 2008, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

Pravo

Za g. Seselja vidim da prolaze komentari sto je dobro a za g.Karadzica sam poslao nekoliko komentara i nijedan nije prosao je li to jos jedan vid borbe protiv njega???!!!

(sreda, 27. avg 2008, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

hapšenje

ne mogu da savetujem g. Šešelju da ne prihvati branioca po cenu života, jer o tome će on sam odlučiti, ali ga podržavam u njegovoj odbrani. Kako tužno zvuči kad neka Nerma Jelačić daje izjave o suđenjima najviših političkih i vojnih rukovodilaca Srbije. Veruje li još iko da ih je trebalo isporučiti Hagu?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">