Karadžić traži obustavljanje postupka

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, zatražio je od haškog Tribunala da obustavi postupak protiv njega, tvrdeći da je proces "nemoguć" zato što su mu uskraćena prava i zbog toga što mu SAD i NATO prete fizičkom i "sudskom likvidacijom".

Ponavljajući da je sa SAD i njihovim izaslanikom Ričardom Holbrukom 1996. imao sporazum da se povuče iz javnog života, a Holbruk mu je zauzvrat garantovao da neće biti uhapšen, Karadžić, u večeras objavljenom podnesku, tvrdi da su SAD namerile da ga "likvidiraju" zbog "nespremnosti da ispune obaveze koje su preuzele".

Istovremeno, kako tvrdi Karadžić, SAD su mu nametnule "zabranu odbrane u javnosti od sistematske demonizacije", te preduzele "zaplašivanje optuženog".

"Ne odustajem od zahteva da se utvrdi da li je postojao taj sporazum i da li su njegovo izigravanje i prevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu, stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije", piše Karadžić u podnesku sudskom veću.

Napominjući da postoji mogućnost za njegovu likvidaciju i u pritvoru Tribunala, on traži da se utvrdi "da li su postojale i da li i dalje postoje namere NATO, SAD i drugih članica tog saveza da budem likvidiran".

"Pored već navedenog u ranijem podnesku, postoje medijski izveštaji o predlozima američkog predsednika V.Klintona francuskom predsedniku Ž.Širaku za moju likvidaciju i ti navodi nisu nikad demantovani.

Takođe, kada mi bude dopušteno da neopmetano primam dokazne materijale od svojih pravnih savetnika, podneću neoboriv dokaz o čvrstim namerama NATO saveza... da budem likvidiran. Dokaz dolazi od osobe sa velikim kredibilitetom pred ovim Tribunalom", navodi Karadžić.

Optuženi zatim podvlači da ga "više brine mogućnost 'sudske likvidacije' koja bi za članice NATO saveza bila elegantnija i sa manje rizika".

Po Karadžiću, "sudsku likvidaciju", između ostalog, omogućava: menjanje pravila Tribunala "kad god to nekome zatreba"; "suđenja po hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu"; "sastav sudskih veća u kojima značajnu ulogu igraju sudije iz zemalja NATO", a "uz upadljivo i prkosno odsustvo sudija iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog sveta".

Pravični proces, naglašava Karadžić, nije moguć i zbog toga što je on "sistematski, uporno i sveobuhvatno demonizovan", čemu se nije suprotstavljao, "poštujući sporazum sa SAD".

"Ta demonizacija ima ogroman uticaj na moj položaj... u ovoj pravnoj stvari do te mere da niko na svetu ne veruje u mogućnost oslobađajuće presude, bez obzira na dokaze koje bih izneo. Time je zauvek uništena osnova za pravedno suđenje pred međunarodnim sudovima, pretpostavka nevinosti je derogirana i svedena na smejuriju, a moja prava nepopravivo oštećena", tvrdi Karadžić.

U podnesku, Karadžić optužuje predstavnike SAD, Tribunala i Tužilaštva da su "zastrašivali" njega, "svakoga ko bi imao da nešto kaže u prilog optuženom", a samim tim i potencijalne svedoke odbrane.

Kao primer "zastrašivanja", Karadžić navodi izjave da mu je "obezbeđena kazna doživotnog zatvora, uz žaljenje što ne postoji smrtna kazna koju bih svakako dobio kao 'evropski Bin Laden' ".

"U zastrašivanju su učestvovali i glavni tužioci Tribunala i članovi Stejt departmenta, posebno oni bliski demokratskoj administraciji i samom Holbruku i gđi Olbrajt, pa čak i najviši članovi sudskog dela Tribunala, sudije i predsednici Tribunala", tvrdi Karadžić.

On tvrdi da "sve ove činjenice zajedno... čine ovaj proces nemogućim" i traži da se pre nastavka procesa "razreše ova prethodna pitanja".

"Tražim da se utvrđe činjenice na koje ukazujem ovim i drugim preliminarnim podnescima i da se slučaj protiv mene odbaci iz razloga navedenih u ovim i drugim podnescima", zaključuje Karadžić.

Karadžića su 21. jula uhapsile vlasti Srbije, a, u prvom pojavljivanju pred Tribunalom, on je 31. jula odložio izjašnjavanje o krivici i tvrdio da je imao sporazum sa SAD koje sada žele da ga likvidiraju.

Pred sudiju Tribunala, Karadžić će ponvoo biti izveden u petak, 29. avgusta kada će ponovo imati priliku da se izjasni o krivici.

Stojanović: Vlada će ponuditi Karadžiću pravnu pomoć

Ambasador Srbije u Holandiji Radoslav Stojanović izjavio je u intervjuu Rojtersu da će srpska vlada uskoro ponuditi Radovanu Karadžiću pravnu pomoć u odbrani pred Haškim tribunalom.

Stojanović je rekao da će se 7. septembra obratiti Tribunalu i zatražiti od tog suda da mu omogući posetu Karadžiću.

Ambasador je rekao da će zatražiti od vlade da dostavi dokumentaciju neophodnu za suđenje ako "Karadžić misli da vlada Srbije može da doprinese njegovoj odbrani".

"Pitaću ga jedino da li mu je potrebna pomoć vlade Srbije u pripremi dokumenata, a možda i neka finansijska pomoć", rekao je Stojanović britanskoj agenciji.

"Ukoliko on želi da se sretne sa mnom, ja ću ga videti", rekao je Stojanović.

On je objasnio da je srpska vlada u obavezi da kontaktira Karadžića i da mu ponudi pomoć, ne zbog toga što saoseća s tim haškim optuženikom, već zato što je bivši predsednik Republike Srpske uhapšen na teritoriji Srbije i kako bi obezbedila pravično suđenje.

Ambasador Stojanović je izjavio da je savetnik ambasade Srbije već kontaktirao Karadžića i ponudio mu malu finansijsku pomoć, "u vidu 200 evra mesečno", ali nije dobio nikakav konkretan odgovor od haškog optuženika, naveo je Rojters.

"Karadžić je rekao 'sada sam rastrojen i nisam sposoban da mislim o malim stvarima, videćemo' ", rekao je Stojanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара