Optužnica protiv trojice bivših pripadnika JSO

Peto opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika bivše Jedinice za specijalne operacije (JSO), zbog krivičnog dela lažno svedočenje, izjavio je opštinski tužilac Dragan Lopušina.

Dejan Ivković, Nenad Ćebić i Vukašin Vukašinović optuženi zbog sumnje da su dali lažni alibi svom nekadašenjm komandantu Miloradu Ulemeku Legiji u vezi sa atentatom na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, rekao je Lopušina.

Trojica bivših "crvenih beretki" sumnjiče se da su lažni iskaz dali u toku suđenja za ubistvo nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Draškovića u Budvi, koje se vodilo u Specijalnom sudu.

Ulemek je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora, kao organizator zločinačkog udruživanja koje je izvršilo ta krivična dela.

Ivković, Ćebić i Vukašinović svedočili su i na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Krivičnim zakonikom za delo lažno svedočenje predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Stambolić je otet 25. avgusta 2000. godine i kasnije ubijen na Fruškoj gori.

Atentat na Draškovića u Budvi izveden je 15. juna 2000.

Za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića u Budvi, pored Ulemeka, na 40 godia zatvora osuđen je i pripadnik te jedinice Branko Berček.

U istom procesu, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 15 godina zatvora zbog pomoći počiniocima u ubistvu Stambolića i pokušaju ubistva Draškovića.

Na 15 godina zatvora osuđen je i bivši pripadnik JSO Nenad Ilić, dok su njegovi saboraci Leonid Milivojević i Duško Maričić osuđeni na 30 godina, a Nenad Bujošević na 35 godina zatvora.

Bivši načelnik bezbednosti JSO Milorad Bracanović, zbog neprijavljivanja pripreme ubistva Stambolića i Draškovića, a kasnije i zbog neprijavljivanja počinilaca, osuđen je na dve godine zatvora.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. avg 2008, 20:56) - anonymous [neregistrovani]

Bivši pripadnici JSO dali lažni alibi Legiji

Blago drzavi u kojoj Bagzi govori istinu a policija laze

div id="adoceanrsvdcfhklggd">