Eksplozija u fabrici "Trajal"

Građani Kruševca jutros je uznemirila eksplozija u fabrici "Trajal", nešto posle sedam sati. Kako saznaje RTS u eksploziji nema nastradalih.

Eksplozija se dogodila u fabrici detonita korporacije "Trajal" u 07 časova i 10 minuta , samo nekoliko minuta posle početka rada.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, eksplodirao je kolodrob D1 , mašina za usitnjavanje sirovina za proizvodnju eksploziva.

Radnik u prvoj smeni sipao je u mašinu 160 kg smese iz sarze u kojoj se nalazi oko 500 kg eksploziva.

Zbog siline detonacije popucala su stakla zbog čega je osmoro radnika zadobilo lakše povrede.

Prema rečima dr Slavice Stojiljković , načelnice Dispanzera za medicinu rada "Trajal korporacije", kod najvećeg broja povređenih radnika reč je mahom o ogrebotinama i posekotinama.

"Dvojici radnika pomoć je ukazana u kruševačkoj Opštoj bolnici , na Hirurgiji i Očnom odeljenju, zbog posekotina na glavi koje su morale da se ušiju i vađenja stranog tela iz oka. Nakon što su medicinski zbrinuti svi su poslati na kućno lečenje. Iako su pod velikim stresom, sreća je da su u pitanju samo lakše telesne povrede" rekla je dr Slavica Stojiljković.

Šteta prouzrokovana eksplozijom još uvek se utvrđuje, a uviđaj na licu mesta obavlja istražni sudija Opštinskog suda u Kruševcu u saradnji sa ekipom Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije specijalizovane za eksplozive.

Na licu mesta bila je i ekipa Zavoda za javno zdravlje i opštinske Ekološke inspekcije koja je obavila merenja zagađenja vazduha.

Koncentracija azotnih oksida , prema rečima dr Vesna Marić iz Zavoda za javno zdravlje , prema prvim pokazateljima ne prelazi granice dozvoljenog i ne ugrožava zdravlje žitelja Kruševca.

Osim materijalne štete na Fabrici detonita i ostalim pogonima "Trajal korporacije", jutrošnja detonacija prouzrokovala je oštećenja i na obližnjoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice.

O ovom incidentu još uvek se nisu zvanično oglasili predstavnici bugarskog Brikela, firme koja je krajem 2006 postala većinski vlasnik "Trajal korporacije".

.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. avg 2008, 12:13) - Preki [neregistrovani]

!!

samo da nema povredjenih, za masine ce lako....

div id="adoceanrsvdcfhklggd">