Uhapšeni falsifikatori kartica

Beogradska policija uhapsila je dvojicu osumnjičenih da su izvršili krivično delo falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica na štetu više banaka u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Šapcu i Vrbasu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni su, kako je u saopštenju navedeno, pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko tri miliona dinara

Uhapšene Milana U. (46) iz Banja Luke, državljanina Bosne i Hercegovine i Zorana M. (1941) iz Beograda, saslušao je nadležni istražni sudija i odredio im pritvor do 30 dana.

Milan U. je osumnjičen da je pribavio od, za sada, nepoznatog bugarskog državljanina neutvrđeni broj falsifikovanih platnih kartica, takozvanu "belu plastiku" sa pin kodovima i po prethodno sklopljenom dogovoru zajedno sa Zoranom M. u više navrata na nekoliko bankomata različitih banaka podigao novac.

Oni se sumnjiče da su 14. avgusta u Vrbasu nakon 43 pokušaja, podigli novac u ukupno 14 odobrenih transakcija,a narednog dana, u Beogradu, od 29 pokušaja, odobreno je šest transakcija.

Daljim radom utvrđeno je da su novac podizali i na bankomatima u Novom Sadu, Subotici i Šapcu. Kod njih je pronađeno ukupno devet falsifikovanih kartica.

Policija nastavlja rad na ovom slučaju, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 21. avg 2008, 20:30) - Kiza [neregistrovani]

Losa zastita

Kartice koje nase banke izdaju nisu zasticenje po poslednjim tehnologijama. Nemaju cip na primer.
Tako da svako moze da kopira magnetnu traku.
Najbolji savet je da uvek karticu imate pred ocima dok je provlace kroz citac [dakle pred vama].
Koristite bankomate blizu banaka.
Pazite da vam neko ne stoji iza ledja.
Ne koristite karticu na sumnjivim web sajtovima ili na neobezbedjenim kompjuterima.

(četvrtak, 21. avg 2008, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

diletanti

Reč je o pravim diletantima. U ukupno 72 pokušaja imali su 20 odobrenih transakcija. To su trebali da rade u nekoj drugoj zemlji gde narod ima više para i računi nisu na ivici dozvoljenog i nedozvoljenog minusa. I verovali ili ne, najbolja zaštita od takvih prevaranata je da vam je račun u maksimalno dozvoljenom minusu. Ali, ovde postoje i druga pitanja: zašto ovakvi prevaranti ipak ne idu u neku drugu bogatiju zemlju? Da li tamo postoji bolji sistem zaštite? Zašto onda banke u Srbiji ne uvedu takav sistem? Zašto ista banka bolje štiti svoje automate tamo negde ovde? Na kraju svu tu štetu plaćamo mi preko osiguravajućih društava koja posluju ovde, u Srbiji.

(četvrtak, 21. avg 2008, 19:02) - mirjana [neregistrovani]

...zaboravila sam....

Da,zaboravila sam da pitam: ZASTO NIJE TACNO NAVEDENO, NA KOJI NACIN SU TE "TRANSAKCIJE"(CITAJ - PREVARE), IZVEDENE?! DA ZNAMO KAKO DA SE "CUVAMO"! ILI JE I TO ORGANIZOVANI KRIMINAL,OD KOGA JE NEMOGUCE ZASTITI TI SE: UKLJUCENI RAZNO-RAZNI 'FUNKCIONERI"!