Promenjeno sudsko veće u slučaju Karadžić

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar promenio je sudsko veće u slučaju Radovana Karadžića, pa će mu, umesto Alfonsa Orija, suditi Jamajčanin Patrik Robinson, rekla je portparol Tribunala Nerma Jelačić, koja tvrdi da ta promena nije u vezi sa zahtevom Karadžića za izuzeće Orija kao pretpretresnog sudije.

Pokar je odlučio da Karadžićev slučaj dodeli sudskom veću III, umesto sudskom veću I, kako je bilo određeno, što praktično znači da za njegov proces neće biti zadužen sudija Ori i da bi Karadžić 29. avgusta trebalo da se pojaviti pred jednim od sudija sudskog veća III.

Novim sudskim većem predsedavaće Patrik Robinson sa Jamajke, koji se nalazio i na čelu veća koje je vodilo suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Osim Robinsona, članovi tog veća su još stalne sudije Ijan Bonomi iz Velike Bitanije i Francuz Žan-Klod Antoneti.

Pokar je naveo da je jedini razlog što je slučaj Karadžić bio dodeljen sudskom veću I bio taj što je tužilaštvo svojevremeno nagoveštavalo da planira da spoji slučaj Karadžić sa slučajem Momčila Perišića, koji je već bio u sklopu sudskog veća I.

Pošto je Tužilaštvo nedavno saopštilo da više ne planira da spoji ova dva slučaja, predsednik Tribunala je, u skladu s pravilnikom, odlučio da predmet Karadžića prebaci na sudsko veće III.

"To nije ništa neobično. Vrlo često se takve odluke donose u odnosu na opterećenost različitih sudskih veća, tako da je i ova odluka donesena sa tim u skladu", rekla je Jelačićeva i naglasila da to nema veze sa Karadžićevim zahtevom za izuzeće sudije Orija.

"To su dve različite stvari. Odluka po zahtevu Karadžića još nije donesena, taj zahtev će biti tretiran u zasebnoj odluci Tribunala", rekla je predstavnica Tribunala i dodala da u Pokarovoj odluci sudija nije imenovan, ali da se "sa sigurnošću može reći da će to biti jedan od sudija sudskog veća III".

Jelačićeva je rekla i da odluka stupa na snagu odmah, što, kako je objasnila, znači da će se Karadžić 29. avgusta pojaviti pred jednim od sudija sudskog veća III.

Bivši predsednik Republike Srpske je 15. avgusta zatražio izuzeće Orija zbog "sukoba interesa" i sumnje da će on nepristrasno postupati u procesu.

Karadžić će svedočiti Krajišniku u Hagu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić će sasvim sigurno svedočiti u procesu koji se vodi protiv bivšeg predsednika Narodne skupštine RS Momčila Krajišnika u Hagu, izjavio je Karadžićev advokat Svetozar Vujačić.

On je za banjalučku "Alternativnu televiziju" rekao da će Karadžić prihvatiti da svedoči Krajišniku i da će govoriti istinu.

"Oni su bili saradnici u stvaranju RS i istina koju će Radovan Karadžić izneti apsolutno će ići u korist tvrdnjama Momčila Krajišnika u sudskom postupku, koji se protiv njega vodi u Hagu", rekao je Vujačić.

On je naveo da odbrana još nije razmatrala ko bi mogao da svedoči u procesu Karadžić, ali ne isključuje mogućnost da jedan od svedoka bude Krajišnik.

Vujačić kaže da još nije poznato po kakvoj optužnici će biti vođen proces protiv Karadžića.

"Najavljena izmenjena optužnica Karadžiću nije dostavljena, niti imamo bilo kakve informacije kada će to uslediti", rekao je Vujačić.

Povezane vesti:
Karadžić traži izuzeće sudije Orija

broj komentara 0 pošalji komentar