Uskoro odluka o Karadžićevom zahtevu

Odluka o zahtevu Radovana Karadžića za izuzeće predpretresnog sudije Alfonsa Orija biće doneta "u skorije vreme", a 29. avgust, za sada, ostaje datum kada bi optuženi trebalo da se izjasni o krivici. U Tribunalu bez potvrde o novoj optužnici protiv Karadžića.

Predstavnica za štampu Tribunala Nerma Jelačić je objasnila da, prema statusu Tribunala, svaka strana ima pravo da traži od sudije Pretresnog veća da se neki sudija skine sa slučaja. 

Jelačićeva je dodala da, kada je reč o ovakvim podnescima, ne postoje zakonski rokovi za odgovor.

"Sigurna sam da će sudija Tribunala... doneti odluku u skorije vreme", rekla je ona.

Jelačićeva je ukazala da je Karadžić poslao zahtev predsedniku Haškog suda Faustu Pokaru, mada je, prema pravilima, trebalo da ga uputi sudiji Pretresnog veća.

"S obzirom da Karadžić takav podnesak nije poslao sudiji pretresnog veća, nego predsedniku suda, predsednik je - najverovatnije - taj koji će mu odgovoriti, ali videćemo u skorije vreme na koji način i ko će tačno odgovoriti", rekla je Jelačićeva.

Što se tiče Karadžićevog ponovnog pojavljivanja pred Tribunalom, Jelačićeva je rekla da 29. avgust "za sada ostaje kao datum kada bi Karadžić trebalo da se izjasni o krivici."

Portparol tribunala je izjavila da sud još nije dobio od Tužilaštva novu optužnicu protiv Radovana Karadžića.

Ona je rekla da se o eventualnoj novoj optužnici treba obratiti Tužilaštvu, navodeći da sekretarijat Tribunala nije dobio nikakav dokument u vezi sa tim.

Portparol Tribunala je potvrdila da je Karadžić po dolasku "prošao" redovnu proveru koja je predviđena procedurom suda u Hagu i da nije imao nikakve pritužbe.

Bivši predsednik Republike Srpske je 15. avgusta zatražio izuzeće Orija zbog "sukoba interesa" i sumnje da će on nepristrasno postupati u procesu.

Karadžić je, u podnesku, podsetio na Orijeve odluke u slučajevima protiv Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i Stanislava Galića i izrazio uverenje da bi učešće holandskog sudije "sigurno rezultiralo brojnim neregularnostima i ometanjem odbrane" jer, kako je naveo, "postoji zainteresovanost Orija za ishod ovog slučaja".

On je izrazio "posebnu zabrinutost" zbog postupanja Orija u procesu protiv bivšeg lidera OVK-a Ramuša Haradinaja, ističući da je i Tužilaštvo izrazilo veliku rezervu prema radu ovog sudije.

"Prilikom mog prvog pojavljivanja, sudija Ori onemogućio me je da iznesem ubedljive argumente koji se tiču moje fizičke sigurnosti, u pogledu zainteresovanosti nekih krugova u SAD i NATO za moju fizičku likvidaciju o čemu svedoči i prethodni glavni tužilac Karla del Ponte i njen portparol Florans Artman u svojim knjigama", zaključio je Karadžić.

broj komentara 0 pošalji komentar