Dačić se protivi nametanju advokata Šešelju

Zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija treba da uputi zahtev Haškom tribunalu da je protiv nametanja advokata haškom optuženiku, lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Svako nametanja advokata i narušavanje prava Vojislavu Šešelju ili bilo kog drugog optuženika da se brani sam predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, smatra Dačić.

On kaže da Srbija i Nacionalni savet za sradnju sa Tribunalom treba i zvanično da upute zahtev koji bi bio usmeren protiv takvog zahteva tužioca Serža Bramerca.

"Smatram da Srbija treba da stane iza stanovišta da Šešelj ima pravo da se brani sam što se pokazalo i u ranijim slučajevima pred Haškim tribunalom kao što je to bio primer sa Slobodanom Miloševićem", napomenuo je Dačić.

On smatra da Srbija treba da traži da se procesi koji se vode pred Haškim tribunalom prebace u nadležnost domaćih sudova Srbije.

"Bez obzira što je saradnja sa Tribunalom međunarodna obaveza Srbije, Srbija treba da štiti svoje građane koji su optuženi pred Haškim tribunalom", ocenio je zamenik predsednik Vlade Srbije.

Da podsetimo, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zatražio je da Vojislava Šešelja predstavlja advokat na suđenju, ocenjujući da optuženi , "blokira proceduru".

Pravni savetnici Vojislava Šešelja saopštili su juče da bi lider radikala ako mu nametnu advokata mogao ponovo da počne  štrajk glađu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво