Читај ми!

Slučaj "kabl", od Kipra do Krunske

Tokovi novca koji je slovenačka firma "Nuba invest" dobila na osnovu dozvola bivšeg ministra Olivera Dulića sežu do Kipra, Sejšela i Holandije. "Nuba" preko kiparske firme finansirala i DS.

Bivši ministar sumnjiči se da je 2009. godine, mimo utvrđene procedure, stavio u povlašćen položaj slovenačku firmu "Nuba invest", kojoj je izdao dozvole za postavljanje optičkih kablova u zemlji.

Prema dokumentima u koje RTS ima uvid, pored 5,6 miliona evra od investicionog kredita koji su iz beogradskog "Nuba investa" završili na računima firmi pod kontrolom osnivača slovenačkog "Nuba holdinga", otkriveni su i novi tokovi novca prema Kipru, Sejšelima i Holandiji.

Istraga je pokazala da su dvojica Slovenaca vlasnici ljubljanske "Nube" takođe i vlasnici tri preduzeća u inostranstvu: "Fast energy limited", sa sedištem na Sejšelima, "Glasstad Hengelo", sa sedištem u Holandiji i kiparskog preduzeća "Eymard limited".

Prema podacima koji se vide iz dokumentacije, na račun kiparske firme, "Nuba invest" iz Beograda je, u tri navrata, uplatila ukupno 237 hiljada evra na ime konsalting usluga.

Prema izvorima bliskim istrazi, i taj iznos dobijen je iz kredita za izgradnju optičke mreže u Srbiji.

Novi podaci iz istrage ukazuju na to da je upravo kiparsko preduzeće stopostotni osnivač i vlasnik firme "Intelkom" koja je donirala kampanju demokrata.

"Mislim da nije neka tajna. Možete da pronađete čak i na APR-u uplate jednoj političkoj stranci, tako da nije to nikakav potpuno novi dokument ili nešto što bi morali neki istražni organi da pronalaze", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za kordinaciju službama bezbednosti Aleksandar Vučić.

Na zvaničnom sajtu Demokratske stranke piše da je "Intelkom" – 10. maja ove godine – donirao 5 miliona dinara za kampanju. Osim što su im isti vlasnici firme "Intelkom" i "Nuba invest" registrovane su i na istoj adresi.

 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи