Čitaj mi!

Afera "kabl", sejšelska optika

Prema policijskim podacima, u koje je RTS imao uvid, 5,6 milona evra kompamnije "Nuba invest" završilo na računima ofšor-kompanija na Kipru i Sejšelima umesto u posao postavljanja optičkih kablova.

Krivičnu prijavu protiv Olivera Dulića podnela je Uprava kriminalističke policije, zbog sumnje da je, dok je bio ministar, zloupotrebio službeni položaj dajući posao postavljanja optičkih kablova slovenačkoj firmi "Nuba invest".

Posle ukidanja imuniteta Oliveru Duliću, stekli su se uslovi za njegovo saslušanje, posle čega bi tužilac za organizovani kriminal treblo da naredi istragu protiv bivšeg ministra, njegovog tadašnjeg pomoćnika Nebojše Janjića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

Tada bi trebalo i da postane jasno u čijoj će nadležnosti biti predmet – Osnovnog ili Specijalnog tužilaštva.

U svakom slučaju, tužilac će pred sobom imati obimnu dokumentaciju. Neka dokumenta u koje smo imali uvid odnose se i na tok novca.

Naime, prema policijskim podacima, od jedne banke u Sloveniji, kompanija "Nuba invest" dobila je 20 miliona evra investicionog kredita koji je, putem pozajmica, prebacivan iz jedne u drugu firmu u sistemu da bi, na kraju, umesto u postavljanje optičkih kablova, 5,6 miliona evra završilo na računima dve ofšor-kompanije na Kipru i Sejšelima.

Podaci policije ukazuju na to da su dozvole nadležnog ministarstva bile garancija za dobijanje kredita. Na osnovu dokumentacije u koju smo imali uvid, saslušani Drobnjak i Janjić potvrdili su u iskazima da su naloge za davanje dozvola dobijali od nadležnog ministra, o čemu postoji i pisani dokument.

Ono što je najspornije u ovom slučaju, kažu u izvorima bliskim istrazi, jeste činjenica da je posao vredan milione evra dobila firma sa jednim zaposlenim i početnim kapitalom od 3 hiljade evra. Godinu dana kasnije, ugovori sa dve firme iz Amerike i Slovenije donose im godišnji prihod od dva miliona evra.

broj komentara 22 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2012, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

vlada garant

stvar je u tome sto je, koliko sam ja razumeo, nasa vlada bila garant tog kredita

(utorak, 09. okt 2012, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

bruka

Priča o ozbiljhnosti firme sa jednim zaposlenim koja pravi ugovor5 sa državom je ozbiljna koliko i bajka o džinovskom pasulju...

(utorak, 09. okt 2012, 12:33) - surfer [neregistrovani]

cudnovati komentari

U uredjenoj zemlji kad dizete kredit recimo za kucu, prilazete sve o sebi za poslednje tri godine. Drugo, kad pocinjete kao nova firma logicno je da pocnete sa malim radovima a ne ovako velikim poslovima. Zato mislim da neki komentari odisu neiskustvom u poznavanju materije. Tacno je, ovi poslovi smrde do neba i treba ih istraziti a cinjenice ce se postaviti na sudu a ne u novinama. Zato, strpljenja.

(utorak, 09. okt 2012, 10:40) - Vincanac [neregistrovani]

Pricate svasta

Pricate svasta,pa naravno da je bitno koliko firma ima kapitala i koliko zaposlenih,ovde se radi o poslu koji treba da se obavi za jednu drzavu a ne komsiju preko plota,firme koje se biraju na konkursu moraju da budu jake,iskusne u svom poslu,da imaju iskustvo sa poslom koji treba da obave,da se vidi kojim radnicima raspolazu,koje strucnjake imaju unutar firme,kapital koji su zaradili u poslednjih 3 godine baveci se tim poslom...i jos mnogo stvari koje su bitne koje se ticu firme,koja bi bila sposobna da se nosi sa poslom koji je zahtevan i trazi veliko iskustvo,SBB i Telenor cini mi se su isto konkurisali,znaci dve jake firme koje se tim poslom bave mnogo godina nisu uspele,a uspeli ovi koji su juce otvorili i imaju jednog zaposlenog,pa oni bi trebali dosta znoja da proliju da bi dosli u poziciju da ih angazuje jedna drzava,i vi ne bi sigurno menjali zub kod nekog ko je juce poceo da busi po ustima nego bi isli kod nekog proverenog zubara koji to radi vec dugo godina.

(utorak, 09. okt 2012, 10:10) - robin hud [neregistrovani]

ne kontam ?

Po cemu je to cudno sto je firma imala jednog zaposlenog? Pa ako je on sposoban da odradi ugovoreni posao, zasto bi to bilo cudno? Zaista SVASTA ! Da se odma razumijemo, ne branim ja Dulica ili kako se vec covjek zove, ali kako vam je to logika sa "cudnom" firmom ?! Ma mi smo odavno propali, to vec svako i malo pametan zna, pa se uhvatio noge na vrijeme, ali da toliko idemo daleko, bre, da covjek ne moze da otvori firmu i pokusa da nesto uradi u svom zivotu, mislim stvarno BEZ KOMENTARA !

(utorak, 09. okt 2012, 10:01) - Graždanin [neregistrovani]

Lupus in fabula

Za sada sve liči na histeričnu hajku i amaterski lov na veštice. Obrazloženje je šturo, nesuvislo i kao da nema blage veze sa ozbiljnim radnjama u otkrivanju krivičnog dela. Očekivao sam od ministra Vučića, da nam ponudi konkretne dokaze za postojanje osnova sumnje za učinjeno krivično delo. Kako je traljavo počelo, već vidim Dulića kako naplaćuje od države ogromne sume novca za nanetu nematerijalnu štetu.

(utorak, 09. okt 2012, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

@Hm...

Slazem se, ali cinjenica je da je deo para, umesto na projekat, zavrsio na necijim bankovnim racunima na egzoticnim ostrvima, poznatim kao "poreski raj", tj. pecina za skrivanje blaga danasnjih "gusara". E, sad treba ispitati ciji su to racuni. U vezi sa tim - kako i zasto je, pored toliko strucnih kandidata, bas ova firma dobila posao?

(utorak, 09. okt 2012, 07:52) - anonymous [neregistrovani]

pitanja o kablovima

Da li su ti kablovi stvarno postavljeni i koliko je trajalo njihovo postavljanje?
Gde su nabavljeni kablovi i ko je i koliko platio njihovu kupovinu?
Ako je izgradjena infrastruktura u vlasnistvu Srbije, koliko je drzava platila kompaniji "Nuba" za izvedene radove?
Da li je neka strucna komisija u ime drzave potvrdila da su radovi ispravno obavljeni?
Da li su kablovi povezani na nacin koji omogucava njihovo koriscenje u optickoj telekomunikacionoj mrezi?
Ako ta mreza kojim cudom postoji, u cijem je vlasnistvu i da li je neko koristi?
Bez odgovora na sva ova pitanja, cela prica izgleda veoma cudno skracena. Da li nasi mediji zaista nisu zainteresovani za trazenje odgovora ili iz nekog razloga izbegavaju da se time bave?

(utorak, 09. okt 2012, 02:42) - anonymous [neregistrovani]

transparentnost

@Hm,
Pa kad drzavni sluzbenik potpisuje ugovor sa privatnom firmom on to normalno radi na osnovu
(dobrih) referenci. Ako firma nema nikakve referece to je nenormalno. Sumnja na mito je automatska. Svakakve forme mita su moguce (ukljucujuci i politicku stranku). Normalno je da ce njegovi politicki oponenti traziti da to iskoriste. Ali i za njih vazi isto. Prema tome za one koji sve placaju (gradjani) transparentnost takvih poslova je uvek dobrodosla.

(utorak, 09. okt 2012, 02:20) - Nada [neregistrovani]

Jedinstvo

Ima puno ljudi iz neposredne blizine koji sigurno znaju mnogo.Potrebno je jedinstvo svih kako bi se potkrila prevara.Tu su sekretarice koje obicno znaju mnogo vise od policije.Kada svi budu osetili da ce biti rezultata verovatno ce i progovoriti.Treba sve ljude ohrabriti da saradjuju sa istraznim organima kako bi sudovi lakse radili.