Čitaj mi!

Svedočenje o poljima smrti OVK

Bivši pripadnik OVK spreman da, kao zaštićeni svedok, govori o trgovini ljudskim organima na Kosovu i na severu Albanije, izjavio za AFP tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. U ponedeljak u 21 čas na RTS-u biće emitovana specijalna emisija o ovom slučaju.

Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo ima zaštićenog svedoka o ilegalnoj trgovini organima ratnih zarobljenika na Kosovu, krajem devedesetih godina, koja je sprovedena na severu Albanije.

U izjavi za agenciju AFP, Vukčević je rekao da je svedok ispričao detalje o medicinskoj proceduri vađenja organa Srba, koji su oteti tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Svedok je bivši je pripadnik OVK i nalazi se pod strogim merama obezbeđenja srpske policije.

"On opisuje vađenje srca srpskog zatvorenika u mestu u blizini Kukeša (severna Albanija) krajem devedesetih", rekao je tužilac.

"Srce je potom prodato na crnom tržištu i svedok opisuje proceduru i detalje", rekao je Vukčević i dodao da je svedok govorio i o transportu organa do aerodroma Rinas kod Tirane, u kojem je lično učestvovao.

Vukčević je rekao da je Tužilaštvo za ratne zločine istraživalo i proveravalo izjave svedoka već više od godinu dana. "Smatramo da su informacije koje je dao svedok proverene", rekao je Vukčević.

Tužilac za ratne zločine je rekao da će iskaz novog svedoka pomoći šefu istražnog tima Euleksa Džonu Klintu Vilijamsonu u istrazi koja je u toku.

Tužilaštvo smatra da je najmanje 300 ratnih zatvorenika, Srba, bilo prebačeno sa Kosova u Albaniju do kraja konflikta.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić za RTS kaže da su iskazi svedoka veoma pomogli da se u istrazi o trgovini organima sklopi jasna slika.

"On je bio jako precizan, ono što govorimo sada je pola odsto onoga što je on rekao i mislim da je jako važno za dalju istragu svih relevantnih međunarodnih institucija i tužilaštva koja rade na ovim predmetima, da jednostavno dođemo do istine o tome šta se dešavalo tih nesrećnih devedesetih godina", rekao je Vekarić.

Nekoliko tužilaštava učestvuje u ovom procesu, uključujući i prvog čoveka istražnog tima Evropske unije Klinta Vilijamsona. Međutim, nema detalja o iskazu koji u srpskom tužilaštvu opisuju kao "šokantan".

"Naša saznanja su veoma jasna, mi smo dokazali da se tako nešto dešavalo u to vreme, a znamo da je to bila karika koja nedostaje i u izveštajima međunarodnih subjekata", rekao je Bruno Vekarić.

To je slučaj koji nije povezan ni sa jednom operacijom u Žutoj kući, saznaje RTS.

Inače, prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima iznela je u javnost bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci" (april 2008. godine).

U knjizi Del Ponteova piše da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju gde su im vađeni organi, a kao mesto zločina označila je žuto okrečenu kuću u naselju Burel.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč zatražili su potom od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba.

Naredne, 2009. godine članu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Diku Martiju poverena je istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu tokom 1999. godine, a srpsko Tužilaštvo za ratne zločine identifikovalo je deset mogućih egzekutora i neke od žrtava.

Prema Martijevom izveštaju, koji je predstavljen Savetu Evrope 12. decembra 2010. godine, jedan od organizatora otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bili su i Hašim Tači i tzv. Drenička grupa OVK.

Krajem avgusta 2011. godine američki diplomata Džon Klint Vilijamson imenovan je za glavnog tužioca specijalnog istražnog tima Euleksa o trgovini organima.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je pre deset dana objavilo da raspolaže novim dokazima o trgovini ljudskim organima na Kosmetu i u Albaniji, kao i da su slučajevi "Žuta kuća" i "Medikus" povezani.

Za vađenje organa u klinici "Medikus" trenutno odgovara sedam osoba, među kojima su lekari i drugi učesnici nelegalne trgovine organima.

broj komentara 24 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. sep 2012, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

razocaranje?!

Albanska populacija je totalno razocarana u politiku njihovih vodja. Posto su uvedili da od drzave nece nista biti, niko vise ne vidi izlaz iz ove situacije. Na Kosovu je sve vise razocaranih "boraca" koji nista nemaju. Bice jos puno takvih svedoka jer je jaz izmedju bogatih  i siromaha veliki. Drzava Srbija treba da im samo garantuje visoku bezbednost i anonimsnost.  

(ponedeljak, 10. sep 2012, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

Zasto?

Zasto je Dik Marti odustao od svedocenja o slucaju Medicus u Pristini? Zasto se ne koristi video-link?

(ponedeljak, 10. sep 2012, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Ово је тек почетак

Ово треба да види и чује цео свет. Треба апеловати на све пријатељске земље да овај материјал прикажу на националној телевизији.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Сада

треба дићи прашину до неба. Ако дозволимо да ова прилика пропадне, на следећу ћемо се начекати.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 09:07) - Voroncov [neregistrovani]

Pomračenje civilizacije

I ovaj današnji svet još uvek se zove civilizovani svet?

(ponedeljak, 10. sep 2012, 00:29) - sanja [neregistrovani]

pravda

zaklela se zemlja raju, da se tajne sve saznaju.
pa i ova ako bog da.

(ponedeljak, 10. sep 2012, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

Da

Dobro je sto imate jednog svetoka ali ja mislim da za ovakva brutalna ubistva nije dovolan jer svako ce pomisli da je u pitanje potplacen koj prica pricu sto su napisali Vukicevic i Vekaric zbok toga gospodo tuzioci nemojte da prikazete na RTS neko nacite vise njih jer na kraju sa jednim svetokom nijedan sud nece da presudi i ispace da nas ponovo svet mrzi.

(nedelja, 09. sep 2012, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Храброст

Знајући како су пролазили многи сведоци који су требали да сведоче против Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја овај сведок заиста мора да иде насупрот сасвим реалним опасностима, што је суштина храбрости.

(nedelja, 09. sep 2012, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

hrabar?

sumnjam da je ovaj svedok hrabar, pre ce biti da ga se nagodio sa tuzilastvom, nakon sto su ga uhvatili

(nedelja, 09. sep 2012, 22:26) - Igor [neregistrovani]

Bravo

Bravo, bravo, bravo!Bravo i za nase istrazioce i bravo i za tog svedoka kome bi trebalo dati apsolutno svaku i mogucu i nemogucu zastitu i ne samo za njega nego i svakog clana njegove porodice.Igor,Beograd

div id="adoceanrsvdcfhklggd">