Čitaj mi!

Uhapšeni zbog prevare

Zbog osnovane sumnje da su od 2007. do 2011. godine izvršili prevaru i protivpravno stekli dobit od 15.000.000 švajcarskih franaka pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili 10 lica.

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su deset lica zbog osnovane sumnje da su od 2007. do 2011. godine izvršili prevaru i u tom periodu protivpravno stekli dobit od 15.000.000 švajcarskih franaka, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je Tanjugu rekao da se ta organizovana kriminalna grupa udružila početkom 2007. godine.

Slobode su lišeni organizator grupe Miloš Ljujić, Snežana Mitrović, Ferenc Brindza , Roberta Kiškarolj, Saša Janjić, Miloš Divac i Milan Krpović.

Pored njih, uhapšeni su i odgovorna lica privrednog društva "BC Konsalting" Nikica Kolundžija i Aleksandar Vojvodić, kao i vlasnik Agencije za veštačenje "Bizet" Božidar Karličić.

Dačić je istakao da su uhapšeni, po unapred pripremljenom planu, a pa nalogu Ljujića, poslovnu dokumentaciju više privrednih društava i of šor firmi, čiji su vlasnici, osnivači i odgovorna lica bili, ili su to postali po nalogu Ljujića, upotrebili prilikom podnošenja zahteva "Hipo Alpe Adria banci AD Beograd", za odobravanje dugoročnih namenskih kredita.

Ta privredna društva i of šor firme su "Alstar d.o.o"., "Beomontaž", "Kulina", "Krivaja", "Bačka", "Laflaveks", "Profesional Maks", "Trim Majmar", "Asas trejding korporejšn LLC", "AFC Servisiz LLC", "Panalpia Bevridž Holding AG", "BG Rent LLC".

Zahtev je imao naznaku da su sredstva namenjena kupovini akcija preduzeća iz privatizacije "Medifarm" i "Tehnoservis", uz podnošenje netačnih i višestruko uvećanih izveštaja o proceni vrednosti objekata u vlasništvu privrednog društva - povezanog pravnog lica, koje se javlja kao založni dužnik.

Nakon odobravanja kredita i kupovine akcija predmetnih preduzeća iz privatizacije, osumnjičeni su bez znanja banke izvršili prenos akcija na privredna društva kojima osumnjičeni takodje upravljaju, izmeštajući pritom celokupnu imovinu, potraživanja i zaposlene radnike iz privrednih društava kojima je odobren kredit, na povezana pravna lica.

Na taj način su obezvredili imovinu preduzeća koja su od "Hipo Alpe Adria banke" povukla kredite, precizira Dačić.

"Potom su prestali sa servisiranjem kredita nad kojima se otvara stečajni postupak, dok banka zbog stvarne vrednosti založne imovine nije u mogućnosti da naplati svoje potraživanje njenom eventualnom prodajom, čime su, na štetu banke protivpravno prisvojili iznos od preko 15.000.000 švajcarskih franaka", objasnio je Dačić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 24. jun 2012, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

strasno

strasno

(petak, 22. jun 2012, 20:31) - dragan cvetkovic [neregistrovani]

klasicno

Modus operandi transakcije.Pa to pise u bukvaru za osnovce pranja para i finansijskih prevara!U svakom slucaju bravo za policiju,pocelo je da se radi i kod nas.A i vreme je da se vise ovi "kontraverzni biznismeni" ne osecaju nedodirljivi!!!

(petak, 22. jun 2012, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

mo koment

eeeeejjjj covece od 2007 nemam komentara.