Čitaj mi!

Ustavni sud zabranio "Obraz"

Zabranjeno delovanje Otačastvenog pokreta "Obraz" zbog delovanja usmerenog na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje, odlučio Ustavni sud Srbije.

Ustavni sud Srbije u Beogradu doneo odluku o zabrani ultradesničarske organizacije Otačastveni pokret "Obraz".

Odluka o zabrani "Obraza" izazvala je pozitivne reakcije.

Ustavni sud je na današnjem zasedanju doneo odluku o zabrani rada Udruženja građana Otačastveni pokret "Obraz", zbog delovanja usmerenog na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje.

Kako je saopšteno, Ustavni sud je naložio brisanje "Obraza" iz Registra udruženja koji vodi Agencija za privredne registre.

Sud je konstatovao da je "Obraz", ne samo tolerisao, već i podržao aktivnosti članova u incidentima tokom koji je dolazilo do povrede Ustavom zajemčenih prava određenih društvenih grupa i u kojima je iskazan diskriminatorski odnos prema tim grupama. 

Sud je zaključio da iz akata i radnji "Obraza" proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani po ličnim svojstvima, i to govorom mržnje, uznemiravanjem i ponižavajućim postupanjem.
 
To je, ocenio je Sud, usmereno na kršenje Ustavom utvrđenih sloboda i prava građana, načela vladavine prava, načela građanske demokratije i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao osnovnim načelima na kojima počiva ustavni poredak Srbije.

Postojanje nužne društvene potrebe za ograničenjem slobode udruživanja ogleda se i u tome što se "Obraz" proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja zalaže za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji odgovarajućih etničkih, verskih, seksualnih i drugih grupa.

Sud je konstatovao da "Obraz" deluje upotrebljavajući govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, što je saglasno nasilju kao sredstvu za postizanje ciljeva.

Ustavni sud je, donoseći odluku o zabrani rada "Obraza", imao u vidu i to da je Srbija nedavno prošla kroz veoma težak istorijski period opterećen ratovima podstaknutim nacionalnom i verskom suprotstavljenošću naroda u regionu.

Sud je, takođe, imao u vidu i da je demokratsko pluralističko društvo, koje se izgrađuje, i dalje opterećeno brojnim predrasudama koje imaju duboke korene u istoriji naroda na prostorima Balkana.

Zaštita društvenih vrednosti 

Zbog toga je, ocenio je Sud, važno zaštititi najvažnije društvene vrednosti svim sredstvima i blagovremeno sprečiti sve pojave koje mogu, stvaranjem okruženja nesigurnosti i straha za pripadnike čitavih društvenih grupa, poništiti napore kojima se iskazuje demokratska tradicija srpskog naroda.

Ustavni sud je imao u vidu da su Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležna javna tužilaštva i sudovi već preduzeli mnoštvo mera i aktivnosti zbog nedozvoljenog ponašanja pripadnika "Obraza", ali su oni nastavili sa aktivnostima usmerenim na kršenje osnovnih ljudskih sloboda i prava i izazivanje nacionalne i verske mržnje, suprotno Ustavu i zakonima.

Sud je ocenio da nadležni organi svojim merama nisu uspeli da suzbiju delovanje "Obraza" usmereno na kršenje zajemčenih ljudskih prava, zbog čega je nužno i neophodno da Sud, posežući za svojom nadležnošću, izrekne meru koja je najrigoroznija u domenu ograničenja slobode udruživanja.

Ustavni sud smatra da su, na osnovu dokaza koji su predočeni u ovom slučaju, ispunjeni svi kriterijumi za zabranu rada "Obraza" i da mera zabrane rada predstavlja srazmeran odgovor društva kako bi se zaštitile osnovne slobode i prava građana.

Sud nije utvrdio da ima osnova za usvajanje predloga Republičkog javnog tužilaštva da se "Obraz" zabrani i po osnovu nasilnog rušenja ustavnog poretka i izazivanja rasne mržnje.

broj komentara 25 pošalji komentar
(utorak, 12. jun 2012, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

tako je

Tako je cica!Da se prepustimo nek nas voda nosi. Zbog vas pasivnih matorih komunista koji su navikli na gotovo smo i tu gde smo a vi samo zabranjujte mladima da postavljaju pitanja pa se cudite posle sto omladina bezi glavom bez obzira odavde...

(utorak, 12. jun 2012, 22:35) - Чича од Шумадије [neregistrovani]

Иди бегај, нађите другу забаву

Поред свега што смо доживели у задњих 20 година, да ће ови клинци да ми продају неку своју идеологију... деца нађите бољи начин да нешто урадите од свог живота, ово сигурно није, доста је Србији - свима шиљак у нос, прст у око... тако смо и прошли.
Уместо да нас има преко 50 милиона ми смо једва преко 10...
У принципу сам против забрана, али се бојим ланчане реакције...
Нађите ви неки посао и погледајте лепшу страну живота, а то је љубав, да, да, а ви да мењате свет, револуција, чули сте за оно, за
идеале, гину... нећу да кажем.

(utorak, 12. jun 2012, 16:08) - anonymous [neregistrovani]

Поздрав из Шведске

Све похвале за Уставни суд.Србији не требају ултра нациналисти.Они доносе зло и сеју мржњу међу народом.Нашој напаћеној Србији је доста ратовања.

(utorak, 12. jun 2012, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Hvala Bogu!

Konačno, prava odluka! Dugo im je trebalo da odluče? Samo su nam još falili domaći "talibani" da nas zamajavaju i brukaju pred svetskom civilizacijom! Bogu hvala!

(utorak, 12. jun 2012, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

Podrška

Naravno da treba da se zabrane.Trebali su još pre.Jedno je iznositi svoje mišljenje a drugo pretiti i biti ljude po ulici.

(utorak, 12. jun 2012, 15:19) - Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Odluka,

Ustavnog suda je pravedna, fala Bogu da Srbija ide na putu civilizacije . Sve organizacije koje seju mrznju medju gradjanima, treba da im se zabrane svi skupovi i organizovanje.
Nije nam potrebno divljastvo u Srbiju.

(utorak, 12. jun 2012, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

Svaka Cast

Tako i treba!

(utorak, 12. jun 2012, 15:02) - 1111 [neregistrovani]

Ustavni sud

U potpunosti podržavam odluku Ustavnog suda. Sledeći korak je da policija spreči nastavak ilegalnog delovanja ove organizacije.

(utorak, 12. jun 2012, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

одг.Konačno

Само се ти надај.

(utorak, 12. jun 2012, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

I Kpj je bila zabranjena

pa je došla na vlast!