Читај ми!

Bramerc o izjavi Nikolića

Izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije bilo genocida je neprihvatljiva, rekao pred Savetom bezbednosti haški tužilac Serž Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc osudio je pred Savetom bezbednosti UN kao "neprihvatljivu", izjavu novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Nikolićeve "izjave su protivne pravnim i činjeničnim nalazima Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde", rekao je Bramerc u govoru u Savetu bezbednosti u Njujorku.

Glavni tužilac je ocenio da "takva retorika predstavlja korak unazad, pogoršava patnje žrtava i ugrožava krhki proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji".

Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti, Bramerc je naznačio da saradnja Haškog tužilaštva sa zemljama bivše Jugoslavije "u potpunosti ispunjava očekivanja".

Kao izuzetak zbog kog je zabrinut, Bramerc je naveo "izostanak napretka u Srbiji u istrazi i krivičnom progonu osoba koje su pomagale beguncima od Haškog tribunala, dok su bili na slobodi".

"Postavili smo to pitanje više puta tokom poslednjih par godina, ali i dalje vidimo malo dokaza da je nešto preduzeto. Očekujemo odgovore na naša pitanja kako su begunci, poput Karadžića i Mladića, mogli da izbegavaju pravdi toliko godina i da li su im pomagali i državni službenici", podvukao je glavni tužilac.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, tokom njihovog poslednjeg susreta u Beogradu, krajem maja, obećao je da će narednih meseci sprovesti dublju istragu o mrežama za podršku beguncima, istakao je Bramerc.

Bramerc je rekao i da očekuje nastavak "produktivne" saradnje s partnerima u bivšoj Jugoslaviji u dostavljanju dokumenata i obezbeđivanju svedoka za tekuća suđenja u Hagu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи