Pritvor za Borojevića i saradnike

Direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenadu Borojeviću i njegovim saradnicima određen pritvor do mesec dana. Borojević i još sedam osoba uhapšeni zbog malverzacija sa citostaticima za decu.

Istražni sudija Suda za organizovani kriminal doneo je rešenje o istrazi protiv direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića, troje lekara tog Instituta i četiri predstavnika farmaceutskih kompanija.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da je pritvor do mesec dana određen svima osim produkt menadžeru Kompanije "Astra Zeneka" Ani Matović.

Savetnik direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivan Popov i predstavnik farmaceutske kompanije "Merk", Rene Kauc nisu saslušani i protiv njih nije doneto rešenje o sprovođenju istrage.

Branilac Nenada Borojevića advokat Strahinja Kastratović rekao je da je njegov klijent izjavio da nije kriv, kao i da nije bio psihološki sposoban da iznese odbranu.

"Oko nabavke lekova on nema nikakve veze. To radi jedan lekar koji je zadužen za taj problem opreme i lekova, a postoji i stalna komisija instituta", rekao je Kastratović.

Iako se u javnosti spekuliše o mogućem svedoku saradniku, stručnjaci kažu da se može očekivati da u tako složenom predmetu tužilaštvo ima insajdera.

Iz izvora bliskih istrazi RTS saznaje da pojedini uhapšeni imaju imovinu velike vrednosti koja će biti predmet finansijske istrage.

U policijskoj akciji "kraba", uhapšeno je osam osoba, među kojima su predstavnici Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, kao i predstavnici četiri ugledne farmaceutske kuće.

Osumnjičeni se terete da su u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije, koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa takozvane "B" i "C" liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, radi se o kompanijama "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis", kojima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.

Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara, ističe se u saopštenju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 03. jul 2010, 22:12) - Petkutin [neregistrovani]

Direktor

A bas mi je nesto bio fin ovaj gospodin Borojevic,ko bi reko...

(subota, 03. jul 2010, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

komentar

odlican komentar!!

(subota, 03. jul 2010, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

riba smrdi od glave

Iz primera Onkološke klinike KCS jasno se vidi da riba smrdi od glave. U pitanju su sve sami direktori, načelnici, profesori, prvi u komisijama za tendere i nabavke. Sve sam menadžment koji odlučuje o svima i svemu. Sada treba krenuti redom od klinike do klinike pa da vidimo kako su nabavljani i ostali lekovi i hirurški materijal, dijagnostički aparati, kako i pošto su opremane razne sale, ko odlučuje šta će biti na pozitivnoj listi, a šta neće, koliko su teški prvi ljudi na svakoj klinici i načelnici raznih centralnih apoteka? Ko je koristio novce iz medjunarodnih donatorskih projekata za unapredjenje studiranja za lične potrebe? Kako je moguće da pojedini profesori na stručnom skupu od ranog jutra kad sednu ne ustajući uzastopno izreklamiraju 5 različitih farmaceutskih kompanija? Koliko dana oni na najvišim pozicijama imaju prava da službeno odsustvuju pošto se koliko lete na belosvetske kongrese stiče utisak da rade na aerodromima, a ne na klinikama gde primaju dve plate za jedno radno vreme? Kako se obavljaju kliničke studije ispitivanja lekova u radno vreme na pacijentima koji misleći da dobijaju lek zapravo učestvuju u istraživanju susptance koja nikada možda i neće postati lek. Potrebno je da se ispita koliko stvarno novca uplaćuju sponzori studija na tajne račune glavnih istraživača koji su potpuno odvojeni od javnih o kojima fakulteti i etički komiteti imaj uvid. Proveriti da li su uopše plaćeni oni koja ta istraživanja i obavljaju ili samo nosioci tih projekata...Kako je moguće da profesora o kome su novine skoro pisale da je osuđen za traženje mita možete naći i dalje na klinici na istoj poziciji?

Svi kojima je tražen novac da bi legli u bolnicu ili da bi im se obavila neka intervencija neka progovore, kojima je nudjeno da učestvujuju u ispitivanjima i navodni lek dobiju džabe neka kažu ko im je to obećao...Da li je moguće da ne postoji nikakva odgovornost onog koji se po pitanju srpske medicine najvise pita? Da li postoji određena krivica i same države koja je nametnula obavezu lekarima da licencu produžuju tako što će poene sticati na skupovima čije se učešće skupo plaća? Da li je time posađeno seme za korupciju i radjanje saradnje lekara koji to sa svojim primanjima ne mogu da plate i farmaceutskih kuća? Pitanja su mnoga, a krivci imaju svoja imena i prezimena. I pored dosta korumpiranih ipak ima više onih lekara koji su pošteni i dosledni profesiji o kojima svi možemo da potvrdimo iz nekog ličnog iskustva.
Potrebno je da svi zajedno časnu profesiju očistimo od šljama i gangstera i vratimo ugled lekarima, a dostojanstvo i zdravlje bolesnicima.