Šešelj oslobođen u Hagu

Haški tribunal je oslobodio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koje su ga teretile da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. Vojislav Šešelj je od danas slobodan čovek, rekao sudija Antoneti. Sudija Latanci izdvojila mišljenje po osam tačaka optužbe.

11.40 – Kako čujem, bitka je izgleda završena, napisao je Vojislav Šešelj na Tviteru.

Ovde možete pročitati sažetak presude 

11.25 – Izricanje presude: Tačka 1 – nije kriv. Tačka 4 – nije kriv. Tačka 8 – nije kriv. Tačka 9 – nije kriv. Tačka 10 – nije kriv. Tačka 11 – nije kriv. Tačka 12 – nije kriv. Tačka 13 – nije kriv. Tačka 14 – nije kriv. Odluku je donelo Pretresno veće u sastavu: Žan Klod Antoneti (Francuska), Flavija Latanci (Italija) i Mandaje Nijang (Senegal).

11.15 – Većina članova Sudskog veća smatra da tužilac nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, rekao je sudija Antoneti.  

11.10 – Slanje dobrovoljaca SRS-a nije bilo činjenje zločina već podrška ratnim naporima, ali to u pojedinačnim slučajevima ne amnestira počinioce zločina, rekao je Antoneti. 

11.05 – Tužilaštvo nije na pravi način prezentovalo činjenice raspada Jugoslavije i formiranje srpskih entiteta, niti je nastanak tih entiteta rezultat kriminalne namere, rekao je sudija Antoneti.

11.00 – Sud navodi zločine za koje se smatra da su počinjeni i dokazani.  

10.55 – Sudija Antoneti kaže da većina članova Veća smatra da nisu počinjena sva krivična dela, kršenje zakona ili običaja rata, koje je navelo Tužilaštvo.

10.50 – U Hrtkovcima nije bilo rasprostranjenog i masovnog napada na civile, a Šešeljeva odgovornost nije direktna, rekao je sudija Antoneti, te se dovode u pitanje tačke optužnice za zločine protiv čovečnosti.

10.40 – Sud je našao da su Šešeljevi dobrovoljci bili "moralno potčinjeni" lideru SRS-a, ali ne i pod njegovom vojnom komandom kada su učestvovali u borbenim dejstvima. 

10.20 – "Spavao sam kao beba jer mi je savest potpuno mirna. Svež sam kao rosa, što će se videti danas na konferenciji", napisao je Šešelj na Tviteru.

10.15 – Izricanje presude Šešelju je udarna vest svih medija u regionu.

10.00 – Počelo izricanje presude Vojislavu Šešelju. Presudu čita predsednik Pretresnog veća, sudija Žan Klon Antoneti.

09.55 – Proces Vojislavu Šešelju trajao je 175 efektivnih sudskih dana. Tužilaštvo je izvelo 89 svedoka. Sudsko veće je pozvalo 10 svedoka. Šešelj je odbio da pozove svoje svedoke.

Većina članova Veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice. Latancijeva je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optižnice. "Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek", rekao je sudija Žan Klod Antoneti.

Presuda je izrečena u odsustvu Šešelja, koji je presudu sačekao u Beogradu. Presudu je pročitao predsednik Pretresnog veća sudija Žan Klon Antoneti.

Antoneti je pročitao sažetak presude i istakao da je tokom suđenja, koje je počelo 7. novembra 2007. godine, prikupljeno 1.400 dokaznih predmeta, saslušano je 99 svedoka, a da presuda ima više od 100 strana.

Sudija je podsetio da Haško tužilaštvo tvrdi da je ŠŠešelj učestvovao u udružženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, vojnim i paravojnim snagama, "četnicima" i "šešeljevcima".

"Glavna uloga Vojislava ŠŠešelja bila je raspirivanje mržžnje i regrutovanje dobrovoljaca koji su slati na teren, pa integrisani u srpske snage, koje su delovale u BiH i Hrvatskoj", naveo je sudija i podsetio da se po svim tačkama optužnice Šešelj izjasnio da nije kriv.

Takođe je naveo da je Šešelj odlučio da neće pozivati svedoke, ali je u prvom delu postupka aktivno učestvovao – osporavao je legalnost međunarodnog suda i kredibilitet svedoka.

Predsednik Pretresnog veća Haškog tribunala rekao je da Veće smatra da su optužnica i dokazni predlozi Tužilaštva puni nejasnoća i nedoslednosti, koje su zakomplikovale rad i Tužilaštva i odbrane i Sudskog veća.

"Pretresno veće je bilo prisiljeno da sledi put koje je zacrtalo Tužilaštvo, pa je uz poteškoće pokušalo da rasplete mrežu", napomenuo je sudija čitajući presudu.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak da navodni zločinački cilj varira po potrebi optužžnice.

"Tužžilac nedosledno koristi reči nasilje i zločin, neke formulacije ostavljaju utisak da je sama ideja 'velike Srbije' kriminogena, a u drugim delima se napadaju sredstva kojima se žželela ostvariti", naveo je sudija i izrazio žaljenje zbog takvog rada Tužžilašštva.

Podsetio je da je Pretresno veće tokom suđenja dobijalo dodatne dokaze od Tužilaštva, ali većina članova Veća nije bila za to da se ti dokazi uvrste u predmet pošto su ocenjeni kao dupli dokazi, mada je sudija Flavija Latanci imala suprotno mišljenje.

"Iste činjenice koje se kvalifikuju kao ubistvo, mučenje, deportacije, razaranje i pljačke isto se podvode i pod dela progona. Tužžilac je imao cirkularni pristup u kome je svako krivično delo dobilo više kvalifikacija", naveo je sudija.

Većina članova Veća Haškog tribunala danas je konstatovala da ne postoje bitni pravni elementi za individualnu krivičnu odgovornost Vojislava Šešelja za zločine protiv čovečnosti.

Predsednik Pretresnog veća rekao je čitajući presudu da većina članova Veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, smatra da Tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza za svoje tvrdnje iz optužnice koji se tiču proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca.

"Motivi u Hrtkovcima bili su pre svega lične prirode i potreba da se obezbedi smeštaj Srbima koji su ostali bez krova nad glavom. Iz govora Šešelja ne može da se zaključi da je učestvovao direktno u razmeni kuća – a što je prikazano kao glavno sredstvo za proterivanje Hrvata", naveo je sudija.

Većina članova Veća ocenjuje da tužžilac nije predočio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je ŠŠešelj kriv za ubistvo u Crnoj Reci, okrutno postupanje na Ovčari, okrutno postupanje u skladištu "Velepromet", mučenje u kasarni u Vogošći, u opštini Nevesinje, ubistvo civila oko Sarajeva, pljačke imanja kod Vukovara.

"Nije kriv za pustošenje sela i gradova", napomenuo je sudija.

Što se tiče optužbi o učestvovanju paravojnih snaga u zločinima, Veće kaže da su mu predočeni dokazi u kojima se kaže da su bili prisutni Arkanovi "tigrovi", "Beli orlovi", odred "Dušan Silni", "Crvene beretke", Jedinica za specijalne operacije, "Žute ose", Jedinica Vasilija Vidovića, Gogićeva jedinica, koja je takođe poznata pod imenom Grupa iz Loznice, jedinica "Karađorđe", Srpska garda SPO, jedinice Bratislava Gavrilovića i jedinice Slavka Aleksića.

"Nema dovoljno dokaza da se zaključi da je Šešelj bio povezan da Arkanom, jedinicom 'Karađorđe'. Nema dokaza o vezi Šešelja i grupe iz Loznice i jedinice Srpske garde."

Veće je saopštilo da je detaljno istraživalo ko su bili "šešeljevci" kako ih ne bi mešali sa "četnicima".

"Analiza dokaza pokazala je da su se "šešeljevci" mogli identifikovati po fizičkom izgledu i odeći, ali da to nije bilo odlučujuće. Veće je pažljivo identifikovalo pojedince povezane sa SRS-om, umesto da sve "četnike" poveže sa Šešeljem", saopštilo je Veće.

Tužilaštvo je u završnoj reči predložilo sudu da Vojislava Šešelja osudi na kaznu zatvora od 28 godina, dok je Šešelj tražio oslobađajuću presudu.

Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno otišao u Hag, do novembra 2014, kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja. 

broj komentara 51 pošalji komentar
(petak, 01. apr 2016, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

znali su ono kad i zasto

Nista u Hagu nije slucajno iako to sve na prvi pogled mozda nekima tako izgleda.Oslobodjen nakon 13 godina robije bez ijedne tacke krivim.Sada zele da on pobedi i posle da imaju dobre price ili sta znam jos.

(petak, 01. apr 2016, 06:38) - anonymous [neregistrovani]

pravda

Nisam neki simpatizer i pobornik politike V. Seselja ali po meni ova presuda je mogla da se donese deceniju ranije. Sud u Hagu je u slucaju Vojislava Seselja prekrsio sve moguce zakone i pravne akte medjunarodnog prava. Dovoljno je samo reci da je neko sedeo preko 10 godina u pritvoru bez presude.

(petak, 01. apr 2016, 05:19) - Светозар [neregistrovani]

Правда

Војислав Шешељ је победио Хашки суд!!!

(petak, 01. apr 2016, 01:18) - anonymous [neregistrovani]

seselj

njega su pustili da napravi zbrku u Srbiji on je nevin on je pametan ali mi smo ludi tako je to?????Braco Srbi

(petak, 01. apr 2016, 00:45) - Car Dušan [neregistrovani]

Prečanin

Aj i ti u Srbiju jer očito nisi zadovoljan u Hrvatskoj

(četvrtak, 31. mar 2016, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

re: Pitam se....

pa po tome raspisati poternicu I za Gotovinom I kompanijom.....netreba uopce objasnjavti zasto jer nas u Hrvatskoj ima samo 2%.....itd...Bljesak I Oluju vec dobro znate....

(četvrtak, 31. mar 2016, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se

Pitam se dali ce Seselj proci kao Naser Oric?
Naime za Oricem je Srbija raspisala poternicu iako ga je Hag oslobodio i Bosna ga je morala uhapsiti da nebi bio isporucen Srbiji. Nebi me zacudilo da Hrvatska raspise poternicu za Seseljem

(četvrtak, 31. mar 2016, 17:41) - Београђанин [neregistrovani]

То је једино могућа пресуда, како год контраверзно име носио!!!

То је једино могућа пресуда, како год контраверзно име носио!!! И колико год да нас подсећа на 90-те. Али и Запад манипулише и овога пута, питање је каква ће бити правоснажна одлука у Хагу!!!

Човек је (за ово невин), и то треба поштовати! Такође, можемо га оспоравати као човека пристојне политичке комуникације или не, манипулатора или не, али је невин за све те оптужбе. Никад нисам нигде дошао до доказа да је лично убио или наредио да се неко убије, а да не кажем закоље, изваде очи, органи продају!!! Човек је цео свој живот само износио шта мисли, и политички то промовисао како би дошао на власт и остварио своју идеологију. Да ли се то коме допада или не, је друго питање!!!
Једино што можемо је да га морално осуђујемо, или волимо или не! Поштујмо људска права овог човека, као и сваког другог!!

(četvrtak, 31. mar 2016, 17:26) - dragan [neregistrovani]

San o Velikoj Srbiji!

Hrvati su dobili,gotovo,etnicki cistu drzavu.Albanci su dobili jos jednu drzavu.Bosanski Muslimani su dobili drzavu u kojoj su najbrojniji.Srpski narod,protjeran iz Hrvatske i sa Kosova,a sabijen u Repuliku Srpsku moze da se raduje ovoj presudi,jer ona razbija tvrdnje nasih neprijatelja u okruzenju,a i sire da je san o Velikoj Srbiji zlocin.Istorijska teznja Srba je da zive zajedno u jednoj drzavi i to ne moze biti zlocin.Kad su razbijali Jugoslaviju,a znamo ko je to bio,ovo cinjenicu nisu uzeli u obzir.Da jesu,rata vjerovatno nebi ni bilo.Ova,jedina oslobadjajuca presuda Srbima,baca nam prasinu u oci,kao ono:"Eto niste bas ni vi krivi za sve!"Zalosno je sto nas ovaj sud nije pomirio,a nije ni cudo kad se zna da su ga stvorili oni koji su nas i zavadili.
Svakom svoje,Srbima sto je srpsko!

(četvrtak, 31. mar 2016, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Oslobodjeni i osudjeni Srbi u Hagu

Osudjeni su oni koji su stitili Srbe od etnickog ciscenja a oslobodjeni oni (Seselj) koji su Srbiju bacili u nacionalisticki mulj. Zlo i naopako.