Čitaj mi!

Uhapšen Dragoslav Kosmajac

Dragoslav Kosmajac, koji je označen kao najveći narko-diler u Srbiji, i još sedam osoba osumnjičenih za saučesništvo uhapšeni su jutros, rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare u Palati "Srbija". Kosmajcu i pripadnicima njegove grupe određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

11.05 - Kosmajcu i ostalima određeno je zadržavanje do 48 sati, u kom roku će biti saslušani pred tužiocem.

Ministar Nebojša Stefanović rekao je da je posle više od četiri meseca intenzivnog rada uhapšen Dragoslav Kosmajac i još sedam osoba osumnjičenih za saučesništvo. Kosmajac i pripadnici njegove grupe uhapšeni su po nalogu Više tužilaštva u Beogradu, koje će sprovesti istragu protiv njih.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao da su svi oni srpski državljani, i da su četvorica uhapšena u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu.

Kosmajac je uhapšen u Beogradu u svojoj kući, rekao je Stefanović i dodao da niko od članova porodice Dragoslava Kosmajca nije uhapšen.

Istraga se vodila u pet pravaca, a krivična dela za koja se oni terete su od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje.

Kosmajac se sumnjiči za izvršenje krivičnih dela poreska utaja, zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, prevara, protivpravno zauzimanje zemljišta u sticanju sa krivičnim delom falsifikovanje isprave, precizirano je u policijskom saopštenju.

U Beogradu su uhapšeni i D. M. (59), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, M.R. (42), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem i V. B. (64), zbog krivičnog dela prevara.

Istoga dana, u Sremskoj Mitrovici su uhapšeni B. Š. (51) i Ž. Š. (54), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave, kao i B. S. (37) i D. J. (49), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Ovaj slučaj je bio aktuelan i pre 15 godina, ali zahvaljujući političkoj volji u Srbiji sada je dobio epilog, smatra Stefanović.

"Veoma temeljno i pažljivo smo radili da skupimo dovoljno dokaza kako bi imovina bila oduzeta", naveo je Stefanović i zahvalio svim državama u okviru Interpola kao i radnoj grupi u MUP-a, koja je formirana 25. juna.

Dodao je da će Tužilaštvo odrediti visinu kazne i istakao da očekuje kaznu u gornjim granicama zbog težine krivičnih dela. 

Ministar policije je poručio da nema nedodirljivih i onih kojih se država Srbija plaši. 

Stefanović je ovaj slučaj uporedio sa istragom FBI i hapšenjem Al Kaponea, podsetivši da je i on "pao" na utaji poreza.

Policijsko zadržavanje do 48 sati

Kosmajcu i ostalima određeno je zadržavanje do 48 sati, u kom roku će biti saslušani pred tužiocem.

U istom roku Kosmajac i ostali trebalo bi da budu saslušani i kod sudije za prethodni postupak koji će doneti odluku o određivanju pritvora.

S obzrom da su advokati već dva meseca u štrajku, Kosmajcu i ostalima postavljeni su branioci po službenoj dužnosti, koji su odlučili da rade.

U junu, premijer Aleksandar Vučić je Kosmajca označio kao najvećeg narko-dilera u zemlji, navodeći da u samoj policiji postoje otpori da se on uhapsi. Mesec dana kasnije, uhapšen je u Kotoru, pa pušten na slobodu, jer za njim nije bila raspisana poternica.

Radna grupa MUP-a Srbije koja radi na slučaju Dragoslava Kosmajca, formirana je pre četiri meseca. U Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navedeno je da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

I dalje se proverava njegova imovina u inostranstvu, kao i imovina osoba koje su s njim povezane. Mediji su u nekoliko navrata pisali o Kosmajcu, krajem prošle godine, posle policijske akcije "Grom 1", kada je, navodno, pretresena njegova kuća na Zvezdari. 

Beogradski mediji pisali su da je Dragoljub Kosmajac, prema podacima MUP-a, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope.

Svojevremeno je bio jedan od glavnih saradnika ubijenog vođe zemunskog kriminalnog klana Dušana Spasojevića, a u dobrim odnosima bio je i s Darkom Šarićem. U Beogradu, kako se tvrdi, ima razgranat posao, od građevine do dečjih vrtića.

broj komentara 25 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. nov 2014, 14:47) - Bone [neregistrovani]

Bravo

Još jedan dokaz da u Srbiji nema mesta za kriminalce! Odličan posao Stefanovića!

(ponedeljak, 10. nov 2014, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

@Priprema

A koga osudise od onih predthodnih lovatora sto hapse u poslednje dve godine. Kada hapse dignu dzevu a kada pusta jedva da poneka vest izadje u javnost.

(ponedeljak, 10. nov 2014, 02:27) - anonymous [neregistrovani]

Priprema

Sto se ovakvih lovatora tice, spremila se papirologija odavno, tesko da ce ovakve osobe hapsiti bez dokaza.

(nedelja, 09. nov 2014, 22:51) - Milan [neregistrovani]

Jedna stvar mi

nije jasna ili sam ja preskocio nesto u medjuvremenu a to je - zar doticni nije bio pobjegao iz Srbije u C.Goru pa onda tamo pa amo, kako vlasti govorise do sada a sad odjednom uhvatili tipa u njegovoj kuci u Beogradu.... sta sam zaboravio procitati u vezi njega?

(nedelja, 09. nov 2014, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Vucic

Svaka cast Vucicu!

(nedelja, 09. nov 2014, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

Mali problem

Postoji samo jos jedan "mali problem", a to je da na sudu dokazu da je "Kosmajac to sto vlast i policija tvrde". Kosmajac moze da plati najbolje advokate (koji u njegovom slucaju sigurno nece strajkovati) i da se brani cutanjem.

(nedelja, 09. nov 2014, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

Samo tako

Za 5 grama odmah 20 godina u kamenolom pa ćemo da vidimo kad izađu da li će im pasti na pamet ponovo da diluju sa drogom. Droga je samouništenje naše nacije ake se njoj ne stane na put.

(nedelja, 09. nov 2014, 21:01) - Tomo [neregistrovani]

Svaka cast

Svaka cast policiji. E da mi imamo takvu policiju u Kanadi ne bi se dileri setali ulicama slobodno kao sto je to sada.

(nedelja, 09. nov 2014, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

...

Kompletno imanje zapleniti i iskoristiti u dobrotvorne svrhe. To uradise Italijani sa njihovom mafijom i doakase im najzad.

(nedelja, 09. nov 2014, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

hapsenja

Mogu samo reci bravo za nasu vlast, iako nisam nihov simpatizer pozdravljam I cestitam im na svemu sto pokusavaju da ovu nasu Srbiju naprave jednu pristojnu zemlju. Kriminala je bilo I bice ga ali ne u tolikoj meri da mi gradjani pre da odemo na neku utakmici ili da izadjemo moramo dobro da razmislimo dali smo bezbedni.Jos jednom hvala