Čitaj mi!

Osnovci pretukli profesora u Novom Sadu

Profesora matematike Ivana Janeša iz Novog Sada u nedelju uveče pretukla grupa napadača starosti 12 do 15 godina, koji su mu ukrali bicikl, ranac i fotoaparat.

Grupa osnovaca pretukla je nastavnika matematike Ivana Janeša u nedelju uveče dok je u parku čekao ženu i dete. Profesor tvrdi da su ga napali dečaci stari između 12 i 15 godina i to bez ikakvog povoda, a potom su ga i opljačkali.

Uobičajeno nedeljno popodne, za novosadskog profesora matematike pretvorilo se u košmar. Napumpao je gumu na biciklu, kupio piće, seo na klupu i čekao porodicu u parku kraj Železničke stanice. Grupa dečaka prvo ga je pitala "koliko je sati".

"Onda samo jedan najmanji od njih - 'znaš nekog pedera' i onda svi odjednom - 'a ti si peder', onda su me opkolili i počeli da šutiraju. Posle su me šutirali jedno 15 do 20 minuta, oborili na zemlju, uzeli biciklu, ranac sa loptom i fotoaparatom", kaže Ivan Janeš.

Ivan je pokušao je da pobegne, ali nije uspeo i ističe da najmanji od napadača vikao "daj ja da ga šutnem".

"I onda ja kako sam vikao 'upomoć, upomoć' i otišli su negde i ja posle toga odmah pozvao policiju", kaže Janeš.

Napad na profesora policija je okarakterisala kao razbojništvo. A posledice razbojništva su slomljen nos, oštećen vid, nagnječenja i modrice.

"Policija, prvo što me je pitala da li su navijači. Rekao sam da nisu, deca su. Dete mi raste u ovom gradu, šta treba da očekujem", kaže Ivan Janeš.

Na incident u Novom Sadu reagovali su Gejstrejt alijansa i Jukom, koji ukazuju da nije prvi put da ljudi stradaju zbog pretpostavljene seksualne orijentacije i predrasuda da LGBT izgledaju i ponašaju se na određeni način.

Psiholozi potvrđuju da je nasilje sve učestalije, ali i brutalnije.

"Kvalitet nasilja je sve suroviji, mi smo postali nasilno društvo, to je problem", ukazuje Vladan Beara, psiholog.

Društvo je nasilnije, a kriminalci su sve mlađi. Tokom prošle godine samo u Novom Sadu maloletnici su počinili gotovo 600 krivičnih dela.

broj komentara 19 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2013, 10:03) - Milos [neregistrovani]

Sramota!

Ta deca su za KP dom, a time mora da se pozabavi sudstvo.

(sreda, 11. sep 2013, 20:14) - Nikola [neregistrovani]

Nasiljem na nasilje?

Kakva glupost, to bi imalo potpuno negativan efekat.

(sreda, 11. sep 2013, 11:13) - Dragana Janković [neregistrovani]

Pouke i poruke

Kao roditelji dečaka Alekse iz Niša,koji je izvršio samoubistvo zbog nasilja u školi koju je i sud osudio zbog svesnih propusta i prikrivanja istog,već dve godine apelujemo na institucije i društvo ali osim trenutne medijske pažnje i kasnije sporadičnog razumevanja i sažaljenja nailazimo na zid i to najviše kod onih kod kojih se ovakve stvari dešavaju.Za pomenute je priča završena,preciznije rečeno zataškana.Pouke i poruke su na žalost shvatili i razumeli samo nasilnici i to da zakonski ne mogu ili minimalno mogu da snose simbolične kazne (opomena ili praćenje Centra za socijalni rad) i to da će škola učiniti sve da prljav veš ostane u krugu škole i da neće kazniti “svoje” ljude ma koliki propusti bili !
Nasilnici koji su mesecima tukli našeg Aleksu u školi"Sreten Mladenović Mika" u Nišu su nakon njegove smrti dobili petice iz vladanja !! Viši sud u Nišu ih je za dokazano nasilje nad Aleksom pravosnažno osudio samo za nasilje koje su počinili sa 15 godina jer zakonski nije bilo moguće suditi im za ranije nasilje! Niko iz škole do danas nije disciplinski odgovarao zbog toga ! Kakva je poruka poslata drugoj deci !?
Dragana,Aleksina mama

(sreda, 11. sep 2013, 10:07) - Jelena [neregistrovani]

prava deteta

Deca danas imaju mnogo vise prava nego sto bi trebalo zato se ovako i ponasaju, danas se za sve i svasta poziva na prava dece, a da kleci dva sata na kukuruzu kao pre 80 godina ne bi im palo na pamet da ovako nesto urade nego bi profesor za njih bio mali bog.

(sreda, 11. sep 2013, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

Mia

Za ovakve postupke moraju da odgovaraju i ovi maloletnici i njihovi roditelji. Roditelji su odgovorni za postupke za svoju maloletnu dece. I jedne i druge treba poslati na društveno korisni rad.

(sreda, 11. sep 2013, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

jadni kolega

U Bugarskoj gde zivim i radim banda maloletnika je ubila mog kolegu prof. matematike i za to niko i nikada nije odgovorao. Na napad je trebalo odgovoriti samoodbranom primerenom napadu. Zelim cenjenom kolegi brz oporavak.

(sreda, 11. sep 2013, 08:34) - anonymous [neregistrovani]

Samo jedno pitanje?

... Šta radi i gde je sudstvo?

(sreda, 11. sep 2013, 08:31) - anonymous [neregistrovani]

Последице

Ово су последице 90-их година, када су њихови родитељи ишли у школу и из ње изашли такви какви јесу, а њихова деца данас су само преузела те обрасце не-васпитања.
Последице овога данас ћемо осетити тек за 10-15 година.

(sreda, 11. sep 2013, 05:53) - anonymous [neregistrovani]

Sramota, sta dalje

Strasno. Vreme je da u skolama deca uce o nenasilju, i da se roditelju uce sta treba da rade. Ako nemaju vremena za decu, drustvo ima obavezu da decu vaspita i obezbedi sadrzaje -moze igre posle skole, a moze i rad - da grade i ciste ako treba.

Sa druge strane, mediji imaju svoju ulogu da smanje nasilje i obrazuju i roditelje i decu. Policija ima obavezu da zastiti gradjane, uvede red i uhapsi pocinioce.

(sreda, 11. sep 2013, 05:10) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je opomena za roditelje

A njemu svaka čast što nije (kao što bi mnogi) dohvatio jednog ili njih 5 - od tih klinaca i isprašio ih samo tako.
Ali neka su se oglasile razne alijanse. Naopako, ne znam da li je čemernije ovo što se desilo ili što je svakome dozvoljeno da se "oglasi" tim povodom i svede priču na svoju neku vodenicu.