Читај ми!

Bez carine za robu do 70 evra

Roba vrednosti do 70 evra ubuduće se neće cariniti prilikom ulaska u Srbiju, odlučila Vlada. Produžen rok za dostavljanje zahteva za utvrđivanje vlasničkih udela u preduzećima čiji su osnivači iz bivših jugoslovenskih republika.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu po kojoj se podiže limit za oslobađenje od plaćanja carine na 70 evra.

"Limit za oslobađanje od carine prilikom uvoza kupljene robe podiže se sa 25 na 70 evra, dok se limit prilikom uvoza robe koju naši građani primaju besplatno od fizičkih lica iz inostranstva podiže sa 45 na 70 evra", rekao je šef Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

Takvom odlukom podstiče se korišćenje međunarodnih servisa za plaćanje preko Interneta, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Srbije donela je i odluku da za šest meseci produži važenje Uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište u bivšim jugoslovenskim republikama.

"Novom uredbom omogućeno je da firme iz bivših jugoslovenskih republika do kraja marta podnose zahteve za rešavanje imovinskih odnosa u preduzećima u Srbiji", rekao je Mihajlović.

Do sada su dve kompanije iz Slovenije rešile status vlasnika u firmama u Srbiji, a stiglo je oko deset predloga za rešavanje suvlasništva iz Hrvatske i Slovenije. U Srbiji ima 150 preduzeća čiji su osnivači iz bivših jugoslovenskih republika.

Usvojen je i Predlog zakona o rudarstvu kojim će biti povećana naknada za korišćenje mineralnih sirovina i poboljšani uslovi za investicije.

Prema tom predlogu, naknada za vađenje nafte i gasa biće povećana na sedam odsto prihoda od prodaje, za rude metala na pet odsto, a naknada za ugalj biće povećana sa jedan na tri odsto prihoda od prodaje. Ta renta je do sada bila od jedan do tri odsto prihoda od prodaje sirovine.

Lokalne samouprave će prihod od rudne rente moći da troše samo po posebnim programima - za poboljšanje uslova života i unapređenje infrastrukture tamo gde se kopa ruda, a Ministarstvo će davati saglasnost za te programe.

Ove godine se očekuje da prihodi od rudne rente budu 2,5 milijardi dinara, a da će 2012. godine taj prihod biti udvostručen.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара