Читај ми!

Obuzdavanje cena hrane

Dvadeset vodećih ekonomija sveta postigle sporazum o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda. Taj dogovor treba da spreči spekulacije na tržištu. Proizvođači hrane ipak strahuju od nove krize.

Na sastanku Grupe 20 postignut je sporazum o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi uspeo je da od dvadeset vodećih ekonomija, na prvom sastanku posvećenom isključivo poljoprivredi, dobije podršku za mere kojim bi se sprečile tržišne spekulacije zbog kojih nekontrolisano rastu cene hrane, što je bio glavni cilj francuskog predsedavanja Grupi 20.

"Tržište koje nije regulisano, nije tržište, nego lutrija, u kojoj odlučuje bezobzirna igra sudbine, a ne naporan rad, ulaganje i proizvodnja", smatra Sarkozi.

"Zato Francuska želi da se finansijske regulative prošire i na tržište poljoprivrednih proizvoda", dodaje Sarkozi.

Francuski ministar poljoprivrede Bruno le Mer rekao je da se ovim dogovorom postavljaju temelji novog sveta poljoprivrede.

"To su temelji poljoprivrede koja bi bila održiva, ujedinjena i čije će tržište biti regulisano. Naš dogovor je pobeda protiv gladi u svetu", kaže Le Mer.

Dogovor predviđa osnivanje međunarodnog sistema za informisanje poljoprivrednog tržišta. Ukoliko bi on bio korišćen kako je zamišljeno, razmenom informacija o raspoloživoj količini i cenama poljoprivrednih proizvoda, smanjile bi se oscilacije na tržištu.

Uprokos sporazumu, poljoprivrednici strahuju od nove krize.

"Mislimo da predloženo rešenje nije dovoljno. Taj dogovor o regulisanju tržišta je minimum. To neće rešiti ni probleme poljoprivrednika, ni potrošača koji će se i dalje suočavati sa oscilacijama cena", kaže Meri Bril iz Udruženja poljoprivrednika "Ekšn Ejd".

Poljoprivrednici ukazuju da ministri nisu za visoke cene okrivili preradu poljoprivrednih proizvoda u biogorivo. Zbog toga će se, kažu, i dalje dešavati da se kao u Americi dve petine kukuruza prerađuje u biogorivo, umesto da se koristi za ljudsku ishranu ili kao stočna hrana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара