Rekordna stopa nezaposlenosti u Americi

Američki poslodavci smanjuju spiskove zaposlenih već sedmi mesec za redom, a stopa nezaposlenosti popela se na 5,7 odsto, što je najviše u protekle četiri godine. Bez posla je ostalo gotovo pola miliona ljudi, najviše u automobilskoj industriji.

Ministarsvo rada zabeležilo je preko 50.000 otpuštanja tokom juna, a isto toliko bilo je i u julu iako su ekonomisti predviđali i do 75.000 otpuštenih.

Stopa nezaposlenosti se popela sa 5,5 odsto, koliko je iznosila u junu, na 5,7 odsto, što je najlošije stanje od marta 2004. godine.

Preko 22.000 građevinaca, našlo se na birou za nezaposlene, a zbog smanjenja obima proizvodnje u industriji automobila pred period pojeftinjenja otpušteno je 35.000 radnika.

Međutim, otpuštanja nisu pogodila samo građevinarstvo i auto-industriju.

Bez redovne zarade ostalo je 17.000 trgovaca, a 24.000 mesta u oblasti stručnih usluga i biznisa je zatvoreno.

Još jedan znak slabosti, tržište rada pokazalo je i u padu prosečnog nedeljnog vremena rada za 0,1 sat na prosečnih 33,6 sati.

Prosečna zarada po satu porasla je za 6 centi, te sada iznosi 18,06 dolara čime su plate povećane za 3,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи