Više od pet miliona prijava za akcije

Za besplatne akcije velikih javnih preduzeća prijavilo se 5.066.815 građana. Oni će dobiti akcije NIS-a, EPS-a, Aerodroma i Telekoma, dok će od prodaje JAT-a i Galenike dobiti novac. Prve akcije trebalo bi da budu podeljene 2009. godine.

Konačan broj prijavljenih biće poznat do kraja sledeće sedmice, kada rad budu završile komisije koje na terenu za besplatne akcije evidentiraju nepokretne osobe, tako da se očekuje da će taj broj biti povećan za nekoliko hiljada.

Međutim, konačan broj građana koji će dobiti besplatne akcije biće poznat tek do kraja godine, kada Agencija za privatizaciju pregleda sve prijave i utvrdi koliko građana ispunjava propisane zakonske uslove.

Za sada se ne zna da li će njihova vrednost biti hiljadu evra, kako je najavljeno. 

Kada je procenjeno da će građani dobiti akcije u vrednosti od hiljadu evra, računalo se na četiri miliona prijavljenih i akcije šest preduzeća.

U međuvremenu, prijavilo se milion građana više, a JAT i Galenika su izuzeti iz paketa besplatnih akcija, pa će prijavljeni dobiti novac.

Stručnjaci smatraju da će tek prilikom prodaje tih kompanija tržište odrediti vrednost njihovih akcija.

Među njima je svakako najvredniji NIS, za koji iz Vlade najavljuju novu procenu vrednosti kapitala.

Međutim, energetskim sporazumom sa Rusima predviđena je prodaja 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra i pola milijarde evra investicija.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da će nova procena biti urađena do septembra, tj. do početka pregovora sa ruskim Gaspromom, koje će, u ime Vlade, predvoditi Mlađan Dinkić. On je do sada tvrdio da NIS vredi najmanje dve milijarde evra.

Pre tri godine, procenjena je knjigovodstvena vrednost imovine NIS-a na milijardu i 200 miliona evra. Stručnjaci kažu da to ne znači da je to i stvarna vrednost i da je dobro što se radi nova tržišna procena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се