Prodaja automobila u zemljama BRIK-a raste

Prodaja automobila u zemljama kao što su Brazil, Rusija, Indija i Kina, kako se očekuje, dovešće svetsku potražnju na rekordan nivo, uprkos usporenoj prodaji u Evropi i SAD i porastu cena nafte.

Svetska prodaja automobila unapređena je svega 1.5 odsto u prvoj polovini tekuće godine, pre svega, zbog usporavanja privrede u zapadnim ekonomijama i zahvaljujući rekordnoj ceni nafte, ističe se u najnovijem izveštaju "Skotijabanke" o globalnoj prodaji automobila.

Zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina), međutim, nastavljaju da beleže dvocifrene stope prodaje automobila, proizilazi iz analize te kanadske banke.

 

"Uprkos padu prodaje kola poslednjih meseci u odnosu na prošlu godinu, očekujemo da će se obim isporuka u 2008. godini popeti sedmu godinu zaredom na rekordan nivo, imajući u vidu ohrabrenja u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji", smatra Karlos Gomes, ekonomista "Skotijabanke" i jedan od autora analize.

Štaviše, "prodaja kola u tim državama, kako se očekuje, nadmašiće američke kupovine vozila naredne godine", smatra Gomes.

Prema najnovijim podacima, obim prodaje putničkih automobila i kamiona smanjen je u maju i junu, zbog porasta cene nafte i slabljenja isporuka na glavnim tržištima zapadne Evrope, Japana i SAD.

U SAD, prodaja sportsko-terenskih vozila i dostavnih kamiona pala je za 30 odsto u odnosu na isti period minule godine.

Dalje slabljenje američke privrede, takođe će, kako se očekuje, umanjiti prodaju putničkih automobila na 14.1 miliona jedinica u celoj 2008. godini i na 14.3 miliona jedinica u sledećoj godini, što je najgori rezultat od 1993. godine.

Vrtoglavi rast cene goriva, međutim, ima male posledice u Brazilu, u kome se obavi oko 60 odsto ukupne prodaje kola u Južnoj Americi. 

Više od 88 odsto prodatih novih kola u Brazilu ima fleksibilni sistem pogona i koriste, pre svega, etilalkohol kao gorivo, koji se u toj zemlji proizvodi od šećerne trske.

U prvoj polovini tekuće godine ukupna prodaja kola u Brazilu povećana je za 24 odsto, dok prodaja automobila u Kini u prvoj deceniji 21. veka ima prosečan godišnji rast od oko 30 odsto.

U Rusiji su isporuke kola u prvih šest meseci porasle za 40 odsto, na 1.45 miliona i može se očekivati da ta zemlja postane četvrto najveće tržište automobila u svetu naredne godine, s godišnjom prodajom od 3.7 miliona jedinica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се