NIS istražuje naftu u RS

Novoformirano zajedničko preduzeće "NIS-a" i "Njeftegazinkora", u Republici Srpskoj, počinje istraživanja, kako bi se potvrdile rezerve od 10 miliona tona nafte u tom srpskom entitetu.

U Republici Srpskoj ove godine će početi istraživanja koja bi trebalo da potvrde postojanje rezervi od 10 miliona tona nafte, najavljeno je na svečanosti u Vladi RS, povodom početka rada novoformiranog preduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na teritoriji RS "Jadran - Naftagas".

Istraživanja, od kojih se očekuje da će doprineti energetskoj sigurnosti RS, planirana su u tri regije, a počeće u Posavini.

Generalni direktor "Jadran - Naftagasa" Predrag Radenović precizirao je da će istraživanja  početi na lokacijama od Prijedora prema Brodu i da će se nastaviti prema granici sa Srbijom. 

Istraživanja će trajati do 2013. godine, a u slučaju uspešnih rezultata istraživačkih radova, eksploatacija nafte i gasa u RS mogla bi da počne 2014. godine.

Maksimalna količina proizvodnje na nalazištima, po mišljenju Radenovića, može biti dostignuta do 2020. i trebalo bi da iznosi do 770.000 tona godišnje.

Čelnik "Jadran - Naftagasa" podsetio je da se nafta na teritoriji RS istražuje već oko 100 godina, ali da će sada tečno zlato biti traženo savremenim metoda i novim tehnologijama, zbog čega očekuje da će rezultati istraživanja biti uspešni.

Svečanosti su prisustvovali predsednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i generalni direktor "Njeftegazinkora" Jurij Smirnov.

Predsednik i premijer RS izrazili su punu podršku Vlade RS projektu istraživanja nafte u Srpskoj, kao i očekivanje da će to biti uspešna investicija koja će potvrditi da ima nafte u srpskom entitetu.

Ovaj projekat podržao je i ministar Škundrić koji očekuje da će biti potvrđene i veće rezerve nafte od očekivanih.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи