"Srbijagas" vlasnik "Agroživa"

Javno preduzeće "Srbijagas" postalo je vlasnik "Agroživa", pančevačkog proizvođača živinskog mesa. Ugovor o kupovini vredan 11,33 miliona evra potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i stečajni upravnik "Agroživa" Stevan Moldovan.

Javno preduzeće "Srbijagas" postalo je vlasnik kompanije za proizvodnju mesa "Agroživ", posle sklapanja kupoprodajnog ugovora vrednog 11,3 miliona evra koga su potpisali generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i stečajni upravnik preduzeća "Agroživ" Pančevo Stevan Moldovan.

Bajatović je rekao da će se raditi na restrukturiranju preduzeća, provećanju obima prozvodnje, poboljšanju plasmana i dodatnom opremanju radi izvoza u Rusiju i zemlje Evropske unije.

Posle toga, kaže Bajatović, cilj je da se za godinu, dve dana nađe strateški partner za to preduzeće.

On je podsetio da je "Agroživ" od 2008. u stečaju i da je, u drugom pokušaju da se za njega pronađe strateški partner, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, "Srbijagas" jedini konkurisao za kupovinu.

"Da se nismo uključili na ovaj način, socijalna situacija u Banatu bi bila jako loša, propala bi firma koja je značajan brend na srpskom tržištu koja drži 30 odsto živinskog mesa na srpskom tržištu i praktično bi dvema stranim kompanijama iz Hrvatske i Slovenije bio omogućen monopol na srpskom tržištu," rekao je Bajatović.

"Srbijagas", ni posle privatizacije "Agroživa", neće biti oštećen s obzirom na to da taj brend vredi, izjavio je Bajatović i naveo da očekuje da će sva ulaganja "Srbijagasa" u to preduzeće biti vraćena.

To preduzeće će kupovinom "Agroživa" postati vlasnik farmi, klanica, postrojenja za preradu mesa, silosa, kamiona, hladnjača, traktora.

On je ukazao da je "Srbijagas" bio jedan od najvećih poverilaca "Agroživa" i da će im se od transakcione cene od 11, 3 miliona evra vratiti oko šest miliona evra - što na račun "Srbijagasa", što na račun "Azotare" iz Pančeva, koju je "Srbijagas", takođe, preuzeo.

Proizvodnja se nastavlja

"Agroživ" ima proizvodnju svojih matičnih jata na četiri lokacije u Srbiji, tovi živinu na 12 lokacija, ima godišnju proizvodnju od 12 miliona brojlera, a osim plasmana svežeg mesa proizvodi i oko dva miliona kilograma mesnih prerađevina.

Stečajni upravnik "Agroživa" izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora za preuzimanje tog preduzeća i dodao da se to nije desilo, na tržištu Srbije ne bi bilo 30 odsto piletine, koliko snabdeva "Agroživ" i Srbija bi morala da uvozi piletinu.

Ovako se proizvodnja nastavlja i svaki dan se u distribucione centre šalje oko 30.000 brojlera, rekao je Stevan Moldovan.

On je naveo da je ukupan dug "Agroživa", zaključno sa danom otvaranja stečajnog postupka, 28. maja 2008. godine, iznosio 165 miliona evra i sva ta dugovanja ulaze u stečajnu masu, preduzeće je sada oslobođeno svih obaveza prema poveriocima i "startuje od nule."

Iako je "Srbijagas" već preuzeo "Azotaru" iz Pančeva, "Srpsku fabriku stakla" iz Paraćina, "Metanolsko-sirćetni kombinat" (MSK) iz Kikinde, Bajatović kaže da to opterećuje poslovanje "Srbijagasa", ali da su ta preduzeća imala velike dugove prema "Srbijagasu".

Inače, odluka "Srbijagasa" da preuzme "Agroživ" neće negativno odraziti na cenu gasa u Srbiji, kaže Bajatović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 11. dec 2010, 01:54) - anonymous [neregistrovani]

Срамота

Пошто је формално седиште Србијагаса у Војви+одини, а гас се дистрибуира у целу Србију и руског је порекла, директро Србијагаса купује фирме у Војводини и спречава пропаст, плаћа њихоиве дугове, па то је бре СКАНДАЛ!

(petak, 10. dec 2010, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

Ruka ruku pere

Ima u Srbiji jos mnogo vise "mrtvog" kapitala, prema nekim izvestajma 7 Milijarde Evra na Bancanim racunima, koje treba aktivirati i pustiti da se kapital vrti.
Srpska Privreda nema dovoljno afiniteta za aktivniju proizvodnu i trzisnu politiku, a Evropi ocigledno bolje odgovara ovako.