"Srbijagas" vlasnik "Agroživa"

Javno preduzeće "Srbijagas" postalo je vlasnik "Agroživa", pančevačkog proizvođača živinskog mesa. Ugovor o kupovini vredan 11,33 miliona evra potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i stečajni upravnik "Agroživa" Stevan Moldovan.

Javno preduzeće "Srbijagas" postalo je vlasnik kompanije za proizvodnju mesa "Agroživ", posle sklapanja kupoprodajnog ugovora vrednog 11,3 miliona evra koga su potpisali generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i stečajni upravnik preduzeća "Agroživ" Pančevo Stevan Moldovan.

Bajatović je rekao da će se raditi na restrukturiranju preduzeća, provećanju obima prozvodnje, poboljšanju plasmana i dodatnom opremanju radi izvoza u Rusiju i zemlje Evropske unije.

Posle toga, kaže Bajatović, cilj je da se za godinu, dve dana nađe strateški partner za to preduzeće.

On je podsetio da je "Agroživ" od 2008. u stečaju i da je, u drugom pokušaju da se za njega pronađe strateški partner, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, "Srbijagas" jedini konkurisao za kupovinu.

"Da se nismo uključili na ovaj način, socijalna situacija u Banatu bi bila jako loša, propala bi firma koja je značajan brend na srpskom tržištu koja drži 30 odsto živinskog mesa na srpskom tržištu i praktično bi dvema stranim kompanijama iz Hrvatske i Slovenije bio omogućen monopol na srpskom tržištu," rekao je Bajatović.

"Srbijagas", ni posle privatizacije "Agroživa", neće biti oštećen s obzirom na to da taj brend vredi, izjavio je Bajatović i naveo da očekuje da će sva ulaganja "Srbijagasa" u to preduzeće biti vraćena.

To preduzeće će kupovinom "Agroživa" postati vlasnik farmi, klanica, postrojenja za preradu mesa, silosa, kamiona, hladnjača, traktora.

On je ukazao da je "Srbijagas" bio jedan od najvećih poverilaca "Agroživa" i da će im se od transakcione cene od 11, 3 miliona evra vratiti oko šest miliona evra - što na račun "Srbijagasa", što na račun "Azotare" iz Pančeva, koju je "Srbijagas", takođe, preuzeo.

Proizvodnja se nastavlja

"Agroživ" ima proizvodnju svojih matičnih jata na četiri lokacije u Srbiji, tovi živinu na 12 lokacija, ima godišnju proizvodnju od 12 miliona brojlera, a osim plasmana svežeg mesa proizvodi i oko dva miliona kilograma mesnih prerađevina.

Stečajni upravnik "Agroživa" izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora za preuzimanje tog preduzeća i dodao da se to nije desilo, na tržištu Srbije ne bi bilo 30 odsto piletine, koliko snabdeva "Agroživ" i Srbija bi morala da uvozi piletinu.

Ovako se proizvodnja nastavlja i svaki dan se u distribucione centre šalje oko 30.000 brojlera, rekao je Stevan Moldovan.

On je naveo da je ukupan dug "Agroživa", zaključno sa danom otvaranja stečajnog postupka, 28. maja 2008. godine, iznosio 165 miliona evra i sva ta dugovanja ulaze u stečajnu masu, preduzeće je sada oslobođeno svih obaveza prema poveriocima i "startuje od nule."

Iako je "Srbijagas" već preuzeo "Azotaru" iz Pančeva, "Srpsku fabriku stakla" iz Paraćina, "Metanolsko-sirćetni kombinat" (MSK) iz Kikinde, Bajatović kaže da to opterećuje poslovanje "Srbijagasa", ali da su ta preduzeća imala velike dugove prema "Srbijagasu".

Inače, odluka "Srbijagasa" da preuzme "Agroživ" neće negativno odraziti na cenu gasa u Srbiji, kaže Bajatović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво