"Tojota" povukla više od milion vozila

Japanska "Tojota" povukla sa američkog tržišta 1,3 miliona vozila "leksus" i "avalon", zbog mogućeg kvara na kočionom sistemu. Američki "Krajsler" i švedski "Volvo", takođe, muče muku sa vozilima namenjenim tržištu Sjedinjenih Država.

Najveći proizvođač automobila na svetu, japanska "Tojota", povukla 1,35 miliona vozila "leksus", "avalon" i drugih modela, uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu, zbog mogućeg curenja ulja za kočnice.

"Tojota" će na tehnički pregled pozvati oko 740.000 vozila u SAD i 599.000 u Japanu, a ostatak u Evropi i na drugim tržištima u svetu.

U poslednjoj godini, "Tojota" je povukla više od 10 miliona automobila i kamiona u svetu, zbog različitih problema, među kojima i zbog nevolja sa pedalom za gas, što je nanelo težak udarac reputaciji kompanije koja je bila poznata po kvalitetu proizvoda.

Na većini povučenih vozila moraće da se popravlja deo na glavnom kočionom cilindru koji može da izazove slabljenje snage kočnice, izjavio je u Tokiju portparol "Tojote" Polo Nolasko.

Jedan broj modela u Japanu ima probleme sa električnim napajanjem pumpe za gorivo, koji može da dovede do zaustavljanja motora, rekao je Nolasko, naglašavajući da nije bilo nikakvih incidenata nastalih zbog tih tehničkih greški.

U Sjedinjenim Državama povučeni su modeli "avalon" iz 2005. i 2006. godine, "hajlander" izrađen od 2004. do 2006. godine i nekoliko verzija "leksusa": LRH330, LGS300, LS250 i LS350.

Vlasnici tih vozila u SAD biće pozivani na tehnički pregled od početka narednog meseca. Dileri "tojote" i "leksusa" besplatno će zamenjivati poklopac glavnog kočionog cilindra novim delom.

Povučeni modeli u Japanu su "kraun", "kraun mažesta", "harijer", "mark X", "alpard", "kluger", "leksus GX 350", "leksus LS250" i "leksus LS350".

"Krajsler" i "Volvo" povlače vozila

Američki "Krajsler" i švedski "Volvo", takođe, muče muku sa povlačenjem vozila. Zbog rešavanja tehničkih problema koji mogu da ugroze bezbednost putnika, sa tržišta Sjedinjenih Američkih Država povučeno je ukupno 36.000 vozila.

"Krajslerov" poziv na tehnički pregled obuhvata oko 26.000 vozila i dostavnih kamiona tipa pik-ap koji imaju problem sa crevom u serveru, zbog koga može da dođe do izlivanja tečnosti.

Federalna Nacionalna agencija za bezbednost drumskog saobraćaja saopštila je da je moguće odvajanje creva na menjaču automobila i izlivanje tečnosti u motor, što potencijalno može da izazove izbijanje vatre.

Uprava "Krajslera" saopštila je da kompanija nije zabeležila nijedan incident, niti je bilo povreda zbog tog problema na koji je ukazala firma koja izrađuje crevo za potrebe "Krajslera".

Opoziv se odnosi na modele iz 2010. godine, "krajsler 300" i "sebring", zatim, "dodž avendžer", "čardžer", "čelendžer" i jedan broj pik-ap kola "dož ram".

"Krajsler" je precizirao da su na tehnički pregled pozvana samo vozila izrađena u periodu od 24. juna do 30. avgusta, a da ostali automobili nemaju taj problem.

Kompanija će sve vlasnike tih modela obavestiti o opozivu do kraja ovog meseca.

Švedski "Volvo" povukao je oko 10.000 vozila, zbog popravke sistema prednjih zaštitnih jastuka koji mogu da se ne otvore u slučaju sudara.

Tehnički će se pregledati modeli "S80 sedan" i XC70 terenska vozila, modeli za 2010. i 2011. godinu i model 2010. godine V70 tipa "vagonet".

Besplatna popravka vozila počeće ovog meseca, kako bi se rešili problemi sa žičanim konektorom sistema vazdušnih jastuka koji mogu da spreče otvaranje zaštitnih balona u slučaju sudara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво