"Fijat" prodaje "Ferari"

Čelnici italijanskog "Fijata" razmatraju mogućnost prodaje dela akcija "Ferarija", kako bi skupili novac za povećanje udela u daleko profitabilnijem "Krajsleru". Vrednost "Ferarija" veća od tri milijarde evra.

Italijanski "Fijat" razmatra prodaju dela akcija filijale "Ferari", kako bi se prikupio novac za povećanje udela u američkoj autokompaniji "Krajsler", koja se nalazi pod upravom "Fijata", piše Korijere dela sera u nedeljnom izdanju, pozivajući se na informacije u sedištu grupacije u Torinu.

List ističe da je prioritet "Fijata" da obezbedi svež novac kojim će se finansirati preuzimanje 51 odsto akcija "Krajslera", a da bi prodaja dela akcija "Ferarija" mogla biti jedan od načina da se taj cilj postigne.

Zvanični predstavnik "Fijata" demantovao je pisanje Korijere i istakao da "nema planova za prodaju 'Ferarija'".

"Fijat", koji poseduje 20 odsto američkog "Krajslera", namerava da poveća udeo u toj kompaniji na 35 procenata, kako bi se ispunio zadatak preuzet prilikom preuzimanja posrnulog 'Krajslera'".

Postoji mogućnost da "Fijat" kupi i 51 odsto akcija "Krajslera" koji je, uz pomoć američke vlade, izbegao bankrot.

Analitičari očekuju da će "Fijat" podići udeo vlasništva u "Krajsleru" na 51 odsto u 2011. ili u 2012. godini.

Korijere piše da će "Fijat" i pored prodaje dela akcija, zadržati većinski paket od 51 odsto deonica u "Ferariju", čija se vrednost procenjuje na 3,1 milijardu evra. "Fijat" sada poseduje 85 procenata "Ferarija".

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione, koji je istovremeno i šef "Krajslera", izjavio je u septembru da nastoji da vrati "istorijski nivo" od 90 odsto vlasništva "Ferarija", s tim što se ne bi izgubila prava investicionog fonda iz Abu Dabija "Mubadala", koji drži pet odsto akcija "Ferarija".

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 28. sep 2010, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

ferrari

vidim ja da ce Ferrari da se sastavlja u Kragujevcu

(ponedeljak, 27. sep 2010, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

Finansiraće ih Srbija i dalje, jer evo idu izbori!

FIAT prodaje Ferari?! Odlično za Ferari!

Upropastiće i Krajsler!

(ponedeljak, 27. sep 2010, 14:13) - Vrscanin [neregistrovani]

ISTINA se vidi

Ako se za brend kakav je Ferari tvrdi da vredi 3.1 milijardu, onda mi nije jasno kako su ove nase patriote procenile da nas NIS vredi 2 milijarde. Sit sam vise "patriota" koji pricaju kako nas je Rusija prevarila tako sto je kupila nis za 400 miliona. Pre svega, Rusija nas nije prevarila, vec je NIS isao u paketu, a kad pogledate kako izgledaju NIS-ove pumpe, shvaticete da vise ni ne vredi. Pitanje je vremena kada bi NIS propao. Ionako su stelovali finansijske izvestaje kako bi prikazali NIs profitabilnijim nego sto jeste. Treba da nas je sramota zbog toga.

(ponedeljak, 27. sep 2010, 12:58) - Slavisa [neregistrovani]

Kapitalizam

Pa Krajsler je Americka marka. Toliko o slobodnom trzistu. Ameri moraju svoje progurati a Ferari nije bas mnogo Americki. U Americi se guraju Americki proizvodi od kojih se moze mnogo zaraditi a konkurencija se ubija na najpodliji nacin. Svedok je Toyota koju su Amerikanci opstruisali 15 godina. Jedno vreme su bez ikakvog razloga zatvorili trziste SAD za Japanske automobile. Kapitalizam - na zapadu nista novo!!!

(ponedeljak, 27. sep 2010, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

kakav krajsler

Chuvajte ferrari,