Ušteda kroz javne nabavke

Srbiji neophodna potpuna transparentnost javnih nabavki, ocenio šef Delegacije EU u Srbiji Vensen Dežer. Od unapređenja javnih nabavki očekuje se da donesu značajne uštede, rekao direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

U Srbiji je prošle godine kroz sistem javne nabavke potrošeno oko četiri milijarde evra, izjavio šef Delagacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, dodajući da očekuje da u Srbiji bude obezbeđena potpuna transparentnost postupaka javnih nabavki.

"Uspostavljanjem sistema javnih nabavki, postići će se ekonomičnost, efikasnost i transparentnost, a to će omogućiti jačanje konkurencije, ravnopravan tretman svih ponuđača i suzbijanje korupcije", rekao je Dežer na konferenciji za novinare povodom projekta "Jačanje javnih nabavki u Srbiji".

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević je rekla da "nije sve jedno" kako novac domaćih poreznika troše državni organi, javna preduzeća i lokalna samouprava.

"Ukoliko se poštuju osnovni principi javnih nabavki, ekonomičnost i efikasnost, postiže se jednakost ponuđača, unapređuje konkurentnost, dolazi se do boljeg kvaliteta robe i usluga, skraćuje se rok isporuke", naglasila je Delevićeva.

Sistem javnih nabavki, istakla je Delevićeva, je nešto što će privući strane investitire i kompanije u većoj meri.

Prema njenim rečima, u narednih pet godina trebalo bi da domaći ponuđači budu izjednačeni sa stranim, kada će cena biti osnovno merilo za izbor najbolje ponude.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je da se od unapređenja javnih nabavki očekuje da donesu značajne uštede.

"Od ovog projekta očekujemo da doprinese uspostavljanju bolje kontrole i lakšeg otkrivanja nereguralnosti u postupcima javnih nabavki, što bi delovalo preventivno", precizirao je Jovanović.

Korupcijska mapa

Prvi put, rekao je Jovanović, biće urađena korupcijska mapa za Srbiju u oblasti javnih nabavki kojom će se precizno utvrditi najrizičnija u postupcima javnih nabavki.

Prema njegovim rečima, projektom je predviđeno uvođenje nove, savremene organizacije službi za javne nabavke, kako na republičkom, tako i na loklanom nivou.

"Predviđeno je i osposobljavanje zaposlenih u Upravi za javne nabavke da primenjuju pravila nabavke po kojima se koriste IPA fondovi EU", rekao je Jovanović.

Projekat finansira Evropska komisija kroz IPA fondove, a čiji korisnik je Uprava za javne nabavke.

Tvining projekat "Jačanje sistema javnih nabavki u Srbiji" sprovodi se od 3. septembra i predviđeno je da traje 21 mesec.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво