"Tojota" povlači 270.000 vozila

Zbog greške na motoru, kompanija "Tojota motor" povlači 270.000 vozila širom sveta. To je najnovija od mnogih neprijatnosti koje su u poslednje vreme zadesile tu japansku kompaniju.

Najveći svetski proizvođač automobila "Tojota motor" saopštila je da će povući 270.000 vozila širom sveta, kako bi ispravila grešku na motorima, što je najnovija od mnogih neprijatnosti koje su u poslednje vreme zadesile tu japansku kompaniju.

Među vozilima koja će biti povučena iz prodaje nalazi se i sedam modela luksuznog sedana "leksus" i populani "kraun", izjavio je portparol "Tojote" Pol Nolasko.

Od 270.000 automobila koji će biti povučeni, oko 180.000 je prodato u inostranstvu, a 90.000 u Japanu. "Tojota" je saopštila da je primila oko 200 žalbi u Japanu, zbog greške na motoru. Pojedini vozači su izjavili da motori njihovih vozila prave čudnu buku.

Kompanija je ukazala na činjenicu da nije primila izveštaje o nesrećama u vezi sa neispravnim motorima i najavila da će, u ponedeljak, obavestiti japansko Ministarstvo saobraćaja o povlačenju 90.000 vozila.

Nolasko je izjavio da još nije jasno koliko će vozila biti povučeno iz SAD, mada je "Leksus" saopštio da bi na tom tržištu problem na motoru moglo imati oko 137.000 automobila.

Izvršni direktor "Leksusa" Mark Templin objasnio je da su tokom proizvodnje motora bili upotrebljeni neki kontaminirani materijali koji bi mogli biti uzročnik neuobičajene buke, grubog hoda motora ili gubitka brzine tokom vožnje.

Američke vlasti su nedavno "Tojoti" odredile kaznu od rekordnih 16,4 miliona dolara, zbog presporog povlačenja vozila sa defektima. "Tojotini" dileri izvršili su popravke na milionima vozila, ali se ta kompanija i dalje suočava sa više od 200 sudskih postupaka.

"Tojota" je prošle sedmice saopštila da će povući 17.000 luksuznih hibrida "leksus", nakon što je, prilikom simulacije sudara, došlo do prekomernog curenja goriva.

Američki regulatori rade sa naučnicima NASA, kako bi utvrdili šta je uzrok iznenadnog ubrzanja nekih "Tojotinih" vozila. Očekuje se da će izveštaj biti pripremljen do avgusta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 02. jul 2010, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

kvalitet

posle ovoga mozemo se samo zapitati kakav je kvalitet ostalih marki automobila.