"Nisan" povlači automobile

Zbog straha da se vazdušni jastuci ne mogu razviti u slučaju sudara, japanski proizvođač automobila "Nisan" povukao više od 134.000 vozila u SAD, prodatih pod oznakom luksuzne robne marke "infiniti".

Japanski proizvođač automobila "Nisan" povukao je više od 134.000 vozila u SAD, prodatih pod oznakom luksuzne robne marke "infiniti", zbog straha da se vazdušni jastuci možda ne mogu razviti u slučaju sudara, prenele su agencije.

Kompanija je saopštila da će na tehnički pregled primiti sedan i kabriolet modele "infiniti G35", zbog problema na konektoru, koji bi mogao da onemogući otvaranje vazdušnog jastuka.

Portparol "Nisana" Kolin Prajs izjavio je da je odluka doneta na osnovu rezultata unutrašnje istrage i da do sada u saobraćaju nije zabeležen nijedan incident, niti je bilo povreda.

Povlačenje vozila se odnosi na američke modele "G35 sedan", proizvedene 2005. i 2006. godine i kabriolete montirane od 2005 do 2007. Ta vozila prodavana su, takođe, i u Kanadi, Južnoj Koreji, Tajvanu i na Bliskom istoku.

"Infiniti", luksuzni brend "Nisana", prekontrolisaće i eventualno popraviti putničke vazdušne jastuke kako bi se rešilo to pitanje, navodi se u saopštenju kompanije.

Masovno povlačenje "Nisanovih" vozila, izrađenih u japanskim pogonima, usledio je posle slične akcije koju je preduzela "Tojota", koja je bila prinuđena da povuče na tehnički pregled oko 10 miliona vozila u svetu.

"Nisan" je početkom sedmice objavio da je njegova aprilska prodaja porasla 35 odsto u odnosu na isti period minule godine, a da su isporuke brenda "infiniti" skočile 46 procenata.

Na američkom tržištu automobila dobre rezultate prodaje u aprilu, takođe su objavili "Tojota", "Ford", "Dženeral motors" i "Krajsler", najavljujući time postepeni oporavak tržišta posle 12 teških meseci.

broj komentara 0 pošalji komentar