BiH leži na nafti?

Nedavne informacije da Bosna i Hercegovina leži na nafti, ponovo iniciralo traganje za nalazištima. Istraživanja pokazuju da se velike rezerve kriju na području Mostara, Stoca, Nevesinja i Gacka. Istraživanja počela i u Srbiji.

Sve zemlje pokušavaju da obezbede energetsku bezbednost i nezavisnost. Veliki novac ulaže se posebno u istraživanje nafte i gasa. Nedavne informacije da Bosna i Hercegovina leži na nafti, ponovo je iniciralo traganje za nalazištima. Procenjuje se da na tim prostorima ima nafte za narednih 50 godina.

Istraživanja na novim lokacijama počela su i u našoj zemlji. Slike naftnih polja mogle bi za koju godinu dana da postanu stvarnost i česta slika kako u celoj Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji.

Poslednje decenije prošlog veka, američke i brtitanske kompanije istraživale su da li ima nafte i gasa na prostoru BiH. Rat je prekinuo posao ali ostali su rezultati.

Profesor Dušan Danilović sa Rudarsko-geološkog fakulteta kaže da su na prostoru BiH vođena brojna istraživanja i locirano je oko 70 potecijalnih nalazišta.

Istraživanja pokazuju da se velike rezerve nafte, procenjene na oko 500 miliona tona, kriju na području Mostara, Stoca, Nevesinja i Gacka.

U Republici Srpskoj posebno ističu četiri potecijalna nalazišta, dva u Posavini i po jedno na području Lopara i Tuzle.

Pomoćnok ministra rudarstva Republike Srpske Borislav Adamović kaže da potencijalne rezerve iznose skoro 300 miliona tona, a dokazane rezerve na osnovu dosadašnjih istraživanja su 50 miliona barela.

Vrednost nalazišta 30 milijardi dolara

Stručnjaci kažu da je nafta na dubini od dve do šest hiljada metara. Prema aktuelnoj berzanskoj ceni, ta nafta vredi oko 30 milijardi dolara.

U BiH ozbiljno rade na nastavku istraživanja, za koja su zainteresovane svetske naftne kopanije.

Prema rečima Adamivića, istraživanja zahtevaju sprovođenje procedure u skladu sa zakonom o koncesijama i zakonom o geološkim istraživanjima.

"Naftna industrija Republike Srpske sada Rafinerija nafte Brod ima odobrenje za istraživanje na celoj teritoriji RS do 2011. godine. Kada istekne taj rok onda ćemo videti na koji način ćemo dodeljivati koncesije za istrazivanje i eksploataciju nafte", kaže Adamović.

NIS se već priprema jer je sa ruskom kompanijom Naftegazinkor nedavno potpisao sporazum o zajedničkim geološkim istraživanjima na tom prostoru.

Inače, NIS je početkom marta počeo istraživanja i u Srbiji u okolini Čačka. Ima li nafte proveravaće se na potezu, Arilje-Negotin, dugom 600 kilometara. A gde ima nafte, ima i gasa.

Prema rečima Danilovića postoje i rezerve koje još nisu iskorišćene južno od Save i Dunava.

Domaćom proizvodnjom nafte, uglavnom u Vojvodini, Srbija pokriva 18 osto potreba. Problem naše zemlje je upravo mala istraženost, čak na 65 odsto prostora nije bilo nikakvih istraživanja.

Stručnjaci podsećaju da su procenjene rezerve nafte u Srbiji između 100 i 200 miliona tona.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 24. apr 2011, 23:26) - Ма... [neregistrovani]

Ниш и Врање?

Огромна налазишта су код Врања и Ниша, то је онај крак од Плошта што се протеже -постоји само ехо имиџинг, али не и сондирање. Фирма која је то истраживање спровела је "мудро" рекла да су то само подземна језера са водом и мало племенитог гаса на врху... Одмах после је продат НИС...

(ponedeljak, 03. maj 2010, 13:35) - RS in heart [neregistrovani]

nafta u rs

od eksploatacije ove nafte verovatno nece biti nista, a i ako bude otice za neku sicu, koja ce zavrsiti u rukama bosanskih tajkuna.

(ponedeljak, 03. maj 2010, 13:04) - Bojan [neregistrovani]

pametno

Pametna ideja :)

(ponedeljak, 03. maj 2010, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Ne daj bože

Samo da ne bude mnogo te nafte,jer svi mi znamo kako završe male države bogate resursima.Uff valjda smo dovoljno stradali.Ne vidim ja ništa dobro u ovome pozdrav iz RS

(ponedeljak, 03. maj 2010, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

RS

Pozdrav it Republike Srpske

(ponedeljak, 03. maj 2010, 10:33) - glas razuma [neregistrovani]

neka dodju istrazivaci

samo neka dodju i malo do nas kraj zapadne morave... Ih kad bi makar pod nekom mojom njivom ili livadom nasli naftu ili barem gas, pa da se i mi malo ovajdimo.
Da bar ima neke koristi od te zemlje, koju vise niko nece da obradjuje...

(ponedeljak, 03. maj 2010, 09:59) - sasa [neregistrovani]

to je to

naftu dadnemo amerima, a oni nama slobodu od federacije! "posten deal"!