Poskupelo gorivo

Vozači će od danas plaćati gorivo skuplje za u proseku za dinar 16 para. Ministarstvo energetike predlaže da se cene derivata, umesto na 15 dana, usklađuju jednom mesečno sa kretanjem cena sirove nafte.

U Srbiji je od danas gorivo u proseku skuplje za dinar i 16 para. Očigledno je da predloženog smanjenja akciza neće biti u skorije vreme. U Ministarstvu energetike predlažu promenu Uredbe o formiranju cena naftnih derivata.

Uredba o cenama naftnih derivata je na snazi već devet godina, a sada će se menjati rokovi i načini formiranja cena.

Predlog je da se cene derivata umesto kao do sada, na 15 dana, usklađuju jednom mesečno sa kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursa dolara, saznaje RTS.

Druga novina je da se uslov za njihovu promenu stiče kada se ukupna cena nafte promeni najmanje za tri i po odsto na više ili niže, umesto do sadašnjih jedan i po odsto.

"U ponedeljak ćemo nadležnim ministarstvima poslati na saglasnost izmenjenu Uredbu i očekujemo da je Vlada usvoji u četvrtak ili za 15 dana. To znači da gorivo u narednih mesec, mesec i po ne mora da poskupi. Da smo to primenili od Nove godine bilo bi recimo dva poskupljenja, a ne šest kao do sada", rekao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

Iako će Uredbu poštovati, za privatne naftaše odluka o njenoj promeni je iznenađujuća. Kažu da se ponovo vraća na režim formiranja cena od pre tri godine, kada su isto menjane na 30 dana.

Naftaši smatraju da je bolje polako se pripremati za tržišno poslovanje i zalažu se za berzansko usklađivanje cena derivata, a ne prema ceni sirove nafte.

"U drugim tržišno orjentisanim zemljama cene se manjaju dnevno, nedeljno ne čeka se toliki period, tako da su to mala pomeranja cena, ali su ona stalna i zavise pre sveg od cena derivata, ali ne od sirove nafte", naveo je predsednik UO Udruženja nafta Nebojša Atanacković.

Ministarstvo energetike pokušava da primeni još jednu meru, da se smanje proizvođačke cene derivata, koju odavno traže posebno domaći prometnici.

Zbog toga je sugerisano NIS-u da preispita prerađivačke cene posebno evrodizela gde ima i najviše prostora.

Neki naftaši smatraju da ni te novine neće drastično smanjiti poskupljenja derivata jer cena sirove nafte beleži stalni rast. Trenutno barel košta 86 dolara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 10. apr 2010, 21:55) - King 7 [neregistrovani]

?

Kako ne razumete: Ako bi gorivo bilo kvalitetno onda bi moralo kostati mnogo vise nego u najrazvijenijim zemljama EU ili bi bar bilo iste cene ali bi zato kapitalni priliv od akciza i raznih talova bio manji. Ovako "vlasnici" naftnih derivata prodaju najgore gorivo za najveci novac pravdajuci se cenama u zemljama u okruzenju a to sto nama stradaju motori govori da cemo cesce kupovati vozila ili bar delove za generalke. Na kraju, sta ih sprecava da benzin ne poskupljuje? Nista, svi i dalje placaju i sve ide starim tokom...

(subota, 10. apr 2010, 17:47) - anonymous [neregistrovani]

Skuplje gorivo

Preskupo i izuzetno loseg kvaliteta.To mogu sa sigurnoscu da potvrdim jer stalno sam na putu po citavoj Evropi.Zamolio bi i nasu vladu da konacno pocne sa kontrolama pa svi koji sipaju u benzin vodu i tako ga neometano prodaju gradjanima konacno stave katanac.Kada god sam dosao u moju rodjenu zemlju da radim servis na autu uvek sam se pre servisa javio jer sve je puno vode a o steti da ne pricam.