Kinezi kupili "Volvo"

Kineska korporacija "Džili" od američkog "Forda", za dve milijarde evra, kupila švedski "Volvo". Jedan od simbola svetske autoindustrije uskoro će se proizvoditi i u Kini.

Kineski proizvođač vozila "Džili" kupio je švedsku fabriku automobila "Volvo", koja je bila vlasništvo američkog "Forda", za oko dve milijarde evra.

Svetske agencije ističu da je reč o do sada najvećem inostranom proizvođaču vozila koji su kupili Kinezi.

"Ford" već više od godinu dana pokušava da proda poznatu švedsku firmu koja pravi gubitke, kako bi stabilizovao poslovanje u uslovima krize svetske autoindustrije, izazvane padom prodaje automobila.

Zamenik direktora "Forda" Luis But, kaže da je kompanija tražila "novog vlasnika koji će znati da ceni robnu marku "Volvo," preneo je Bi-Bi-Si.

"Bilo je potrebno da nađemo novog vlasnika koji bi dalje razvijao firmu i istovremeno bio svestan jedinstvene vrednosti tog brenda. Tražili smo vlasnika koji će, takođe, razumeti odgovornost koju imamo prema zaposlenima i prema široj zajednici u kojoj radimo. Veoma sam zadovoljan što mogu da kažem da verujem da smo u "Džiliju" i našli takvog vlasnika", rekao je But.

Kompanija "Džili" planira da nastavi proizvodnju u pogonima "Volvoa" u Švedskoj i Belgiji, ali je najavila da će početi da pravi automobile te marke i u Kini.

Jedan od boljih britanskih poznavalaca prilika u svetskoj auto-industriji, Dejvid Lic kaže da uspeh celog projekta nije unapred zagarantovan, ali da je potencijal veliki i za one koji rade u "Volvou" i za nove vlasnike iz Kine.

"Za 'Volvo' sporazum znači pristup velikom kineskom tržištu, dok Kinezi dobijaju pristup znanju i tehnologiji koju sami ne bi mogli da razviju", dodao Lic.

Ekskluzivni uvoznik i serviser vozila iz programa "Volvo", beogradska firma "Grand Motors", saopštila je da vlasničke promene u švedskoj kompaniji neće uticati na saradnju "Grand Motorsa" i švedskog proizvođača u prodaji i servisiranju "Volvo" automobila u Srbiji.

"To znači da vlasnici automobila 'Volvo' i ubuduće mogu računati na najviši nivo usluga i pouzdano i blagovremeno snabdevanje rezervnim delovima u ovlašćenom servisu na Novom Beogradu, dok će budućim kupcima biti ponuđene još atraktivnije cene", navodi se u saopštenju.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво