Štedljive sijalice

Jednu običnu sijalicu od 100 vati zamenjuje štedljiva od samo 23 vata, a korist je višestruka. Kada bi sva srpska domaćinstva zamenila samo po dve obične sijalice štedljivim, uštedilo bi se struje, koliko proizvodi jedan blok od 480 megavata.

Kako bi smanjili zagađenje prirode i preteranu potrošnju struje od prošlog septembra, u zemljama Evropske unije počela je zamena običnih sijalica.

Njihovo korišćenje biće potpuno zabranjeno do 2012, a u Rusiji do 2014. godine.

Jednu običnu sijalicu od 100 vati zamenjuje štedljiva od samo 23 vata, a korist je višestruka.

Bojan Kovačić, v.d. direktora Agencije za energetsku efikasnost kaže da je snaga štedljivih sijalica nominalno smanjena pet puta, ali da je njihov vek 10 puta duži.

"One jesu nešto skuplje, mada im se i cena sada smanjuje, ali u ekonomskom smislu ne treba računati samo cenu proizvoda već i cenu onog sto ona proizvede, a to se vidi na računu za struju", rekao je Kovačević.

Kada bi sva srpska domaćinstva zamenila samo po dve obične sijalice štedljivim, uštedilo bi se mnogo struje, koliko proizvodi jedan blok od 480 megavata.

U Vladi kažu da se već radi na obezbeđenju 18 miliona evra, koliko nam treba za taj posao.

Ministarstvo rudarstva i enrgetike izmenama i dopunama zakona o energetici predvidelo je osnivanje fonda za energetsku efikasnost.

"Taj fond će podržavati razne projekte energetske efikasnosti između ostalog i zamenu običnih sijalica sa visoko energetski štedljivim sijalicama", rekao je Milan Budimir iz Ministarstva energetike.

Potrošaći se sve češće odlučuju za osvetljenje koje štedi energiju, pa se proizvođači sijalica prilagođavaju zahtevima tržišta.

"Kada govorimo o prodaji kompaktnih flo sijalica koje su u našem govoru poznatije kao štedljive, čak i u 2009 godini, koju je obeležila globalna ekonomska kriza u Srbiji smo ostvarili rast prodaje od 17 odsto", rekao je Aleksandar Vasović, predstavnik "Filipsa" u Beogradu.

U pripremi je i zakon o racionalnoj potrošnji energije, jer nas na to obavezuju Nacionalni plan evrointegracija i Ugovor o energetskoj zajednici.

Za početak bar jednu sijalicu zamenite štedljivom. Gasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite, tako štedite struju, ali i novac i čuvate prirodu.

broj komentara 30 pošalji komentar
(utorak, 24. sep 2013, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

nije prevara

Ako zelite pravu stedljivu sijalicu koja stedi i daje svetlost zutu kao klasicna sijalica kupite od 1750 lumena i 2700 kelvina.Odusevice te se.To je sijalica od 24W i pise na njoj jos 60+60w.Znaci dobijate zutu svetlost kao klasicna sijalica od 120 wati.
Pozdrav

(ponedeljak, 01. jul 2013, 19:14) - makiliano [neregistrovani]

stede stvarno

do sada ,sam kupio tri stedljive sijalice,pre 3 god,i sve savrseno rade i sada. a danas sam kupio jednu kinesku, koja je 3 puta jeftinija,a po karakteristikama ista,navodno,kao i predhodne tri,pa cemo da vidimo,koliko ce trajati (:

(četvrtak, 28. apr 2011, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

Stednja el. energije

Dobro ste sve napisali ali niste nista rekli sta bi bilo kada bi krenuli u kampanju manje primene klimatizera jer nasem podneblju ovi uredjaju nisu neophodni jer su potrebni 1 do 2 meseca godisnje. Njihova primena mnogo povecava potrosnju jer skoro nema klimatizera koji ima el. snagu manju od 2 KW.
Kada hodate ulicama pogledajte fasade nekih reprezentativnih zgrada pa pokusajte da izbrojite klimatizere a onda saberite koju energiju ti uredjaju trose u svom radu. Mislim da ce vam onda biti sve jasnije.

(četvrtak, 28. apr 2011, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

Stedljive sijalice

Ovo sto ste napisali dobro je ali nije sve ono sto treba reci o ovim sijalicama.
Gde je opis kako sa njima postupati kada pregore ili se slome.

(petak, 15. apr 2011, 00:51) - prevara [neregistrovani]

PREVARA

Stedljive sijalice ekoloski nisu prihvatljive.
Za razliku od sijalica sa uzarenim vlaknom njihova proizvodnja je mnogo skuplja i pune su toksicnik materija. Kvalitet svetla je takodje los.
Vek im je najcesce veoma kratak jer ih ubija pregrejavanje a ove na nasem trzistu su ocaj od kvaliteta

(subota, 24. apr 2010, 01:06) - anonymous [neregistrovani]

LED sijalice

Neznam koliko ste upoznati sa LED sijalicama,
sad momentalno firma TESLA DIGITAL iz Kanade
otvara prvu fabriku u Kanadskom gradu Windsoru.
Naime da posjeduju najbolju LED sijalicu.Uste
da njihove sijalice je i do 99%.Na zadnjoj prom
mociji bili su pravi medijski hit u Windsoru.
Nadajmo se da ce nasi zemljaci doci i u nase
krajeve.
Pozdrav svima

(nedelja, 28. mar 2010, 23:48) - anonymous [neregistrovani]

Ne kupujte jeftine sijalice

Ako kupujete stedljive sijalice na pijaci ili od Kineza samo cete potrositi pare i pokvariti oci. Nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari ovde vazi u potpunosti!

Isprobao sam veci broj tipova sijalica i dosao do zakljucka da najprirodnije svetlo daju samo kvalitetne sijalice - preporucujem Massive ili Philips sijalice.

"Warm tone" ili "Warm lite" (zuto svetlo) je obavezno. Nemojte kupovati "Day lite", one su vise za kancelarijsku upotrebu, ali u kucama deluju neprirodno.

Zelim da naglasim jos jednu vaznu stvar. Nemojte ove sijalice stavljati tamo gde cesto palite i gasite svetlo - to im znatno skracuje zivotni vek. Npr. u ostavi, gde je potrebno da sijaju krace od minut ne stize ni da se zagreje i da da pun sjaj, a vec mora da se ugasi. Tamo mi je jedna otkazala vec posle nekoliko meseci, dok druge iste takve koje se ne gase satima rade vec nekoliko godina.

Ekonomski, svaka sijalica koja se prosecno koristi, otplati i sebe i zaradi jos oko 1000 din svake godine.

(nedelja, 28. mar 2010, 22:48) - todorovic [neregistrovani]

nekoliko stvariProcitao sam sve komentare vezane za stedljive sijalice i zbog toga sto su potrebne stoprocentno tacne infiormacije zelim da svima koji ovo procitaju kazem:
nije Evropa luda sto klasicne zamenjuje stedljivim sijalicama . Ako neznamo kako i zasto pogledajmo kako to rade uspesniji od nas. U SRBIJI ima 3 000 000 domacinstava i tacna je racunica da bi se zamenom dve sijalice po svakom domacinstvu ostvarile ogromne ustede.
Termoelektran U Kostolcu bi na primer mogla da potpuno radi za izvoz. Vek ovih sijalica se deklarise 3 godine. Ja sam promenio u celoj kuci 2007 i do danas je samo jedna pregorela. Tacno da treba izabrati stedljive sijalice sa zutim svetlom.Na nasem trzistu postoje razni tipovi a nikako ne treba kupovati sijalice u kineskim radnjama jer su zaista loseg kvaliteta. Stedljive sijalice Philips ( tip - Tornado) imaju bolje osobine od deklarisanih.Ako se zaista drzava sprema da pomogne oko nabavke ovih sijalica , bolja je solucija da se za pomenutih 18 miliona eura napravi fabrika u Srbiji. Niko ove sijalice ne proizvodi ni u daljem okruzenju. Madzari su pokusali ali kvalitet nije ni priblizan Philipsovim . Krajnje je vreme da se okrenemo stednji energije a drzava ima razlicite nacine da pomogne: da kreditira uz povoljne uslove gradnju fabrika koje proizvode uredjaje koji stede energiju, da poreska politika predvidi povoljnosti za one koji proizvode i koji koriste ovakve proizvode.
Samo za nekoliko godina cemo videti koliko
mozemo koristiti solarnu energiju za proizvodnju tople vode i struje. To drugi vec uveliko primenjuju. STO POCNEMO PRE TO BOLJE

(nedelja, 28. mar 2010, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Vek trajanja

Vek trajanja "stedljivih" sijalica u najvecoj meri zavisi od nacina koriscenja, tj. da li se cesto ukljucuju ili iskljucuju. Koristim ih vec 16 godina. Najduzi vek trajanja ove sijalice postizu ako se pri dnevnoj upotrebi ukljucuju i isljucuju jedan do dva puta. Dakle na mestima gde duze vremena svetle pre nego sto se iskljuce. Medjutim, slazem se sa svima komentatorima koji ukazuju na razliciti kvalitet, tj. na proizvodjaca. Najbolje iskustvo imam sa sijalicama marke PHILIPS, dok sa sijalicama marke OSRAM, prizvedene u Slovackoj, imam najlosije iskustvo. (Jedna je izdrzala tek nepunu godinu, oko 2230 sati). Jos jedan veoma vazan podatak: ove sijalice moraju biti udaljene minimum dva metra od mesta gde se recimo najcesce sedi, jer njihovo zracenje utice negativno na ljude (glavobolja, nervoza, dekoncentacija).
Pozdravljam akciju za stednju struje na ovaj nacin, ali se gradjanima moraju obezbediti uslovi koji iskljucuju sumnju i nevericu. (Zabrana uvoza nekvalitetnih sijalica, kao i sertifikat nadlezne drzavne sluzbe vidljive na pakovanju).

(nedelja, 28. mar 2010, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

hvala

I ja mislim da su lose za vid. Hvala na objasnjenju.