"Tojoti" preti serija tužbi

Najveći proizvođač automobila "Tojota", zbog tehničkih nedostataka na vozilima, suočava se sa tužbama nezadovoljnih kupaca. Izgubljeni sporovi mogli bi japanskog giganta da koštaju 24 milijarde dolara, navodi "Fajnenšnal tajms Dojčland".

Tehnički nedostaci na vozilima mogli bi da koštaju "Tojotu" oko 24 milijarde dolara, koje bi poznati japanski proizvođač platio u vidu štete nakon izgubljenih sporova sa nezadovoljnim kupcima, piše poslovni dnevnik "Fajnenšnal tajms Dojčland".

Predstavnici "Tojote" su, međutim, proteklih sedmica više puta izjavljivali da će popravka 8,5 miliona vozila sa greškom u celom svetu, od kojih je više od polovine u SAD, koštati njihovu kompaniju svega 1,4 milijarde dolara.

Dnevnik navodi, pozivajući se na mišljenje bostonskog advokata i profesora prava Tima Hauarda koji koordinira zahteve američkih korisnika "Tojotinih" vozila za odštetu, da će se japanska fabrika najverovatnije prvo suočiti sa tužbama nezadovoljnih kupaca širom SAD.

Najavljeno je, naime, da će se sledeće nedelje sastati pravnici iz američkih saveznih država i dogovoriti o daljem postupku. U 40 federalnih jednica SAD, do sad je skupljeno više od 80 tužbi, od kojih su neke zajedničke.

U tužbama protiv "Tojote" se navodi da taj proizvođač vozila nije odmah odstranio tehničke probleme, kao i da je prećutao rizike koji su bili u vezi sa njima.

Kao posledica nenamernog ubrzanja "Tojotinih" vozila, do kog je dolazilo zaglavljivanjem pedale za gas ili usled neuspelog kočenja, u saobraćajnim nesrećama je poginulo više od 30 ljudi, a oko 100 je povređeno.

Vlasnici "Tojotinih" vozila optužuju proizvođača i za to što sada kad hoće da prodaju polovno vozilo moraju da ga daju ispod cene.

Investitori se, osim toga, žale da su akcije "Tojote" koje poseduju sada osetno manje vrede nego pre izbijanja afere zbog pomenitih tehničkih nedostataka vozila tog japanskog proizvođača.

Zbog fabričke greške na papučicama za gas, japanski gigant pozvao je na tehničku kontrolu osam miliona vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Kini. Na tim tržištima suspendovana je prodaja nekih od najpopularnijih "Tojotinih" modela.

Opoziv se odnosio na probleme sa iznenadnim i nekontrolisanim ubrzanjem vozila zbog pomeranja podne prostirke i problema sa pedalom za gas.

Američka uprava za bezbednost kontroliše da li uzrok mogućeg iznenadnog ubrzanja "Tojotinih" vozila leži u problemima sa elektronikom.

broj komentara 0 pošalji komentar