Читај ми!

Država neće dozvoliti da se mleko prosipa, stočarima veće subvencije

Sa Kopaonika još jedna vest. Subvencije po hektaru ostaju 6.000 dinara uz dodatnih 3.000 dinara za gorivo, rekla je ministarka Jelena Tanasković na Kopaonik biznis forumu. Kaže da je unapređenje stočarstva strateški cilj države, te da će raditi na većem korišćenju podsticaja Evropske unije i Svetske banke kao i investicionih subvencija Razvojne agencije Srbije, koje će ove godine prvi put biti na raspolaganju poljoprivrednicima.

I poljoprivredni panel na Kopaoniku počeo je osvrtom na kovid krizu i rat u Ukrajini. Poremetili su tržište mleka, ali država više neće dozvoliti da se prosipa. Zaštitiće stočarstvo većim subvencijama, za koje resorna ministarka Jelena Tanasković kaže, omogućavaju ulazak u proizvodnju i onima bez početnog kapitala.

"Ja mislim da je nikad bolji momenat za to. Sad vam država pomaže pa možete da kupite dva grla za novac jednog. S druge strane, uđete brzo u tok subvencionisanja. Ako kupite steonu junicu dobićete 170.000 dinara povrat od države, vrlo brzo čim se ona oteli dobićete 30.000 i onda ulazite za mesec-dva već u ciklus mlečni", kaže ministarka Tanasković

Kaže da poljoprivrednici najviše drže do državnih subvencija, ali da će raditi na tome da više koriste davanja iz evropskih fondova i Svetske banke. Posebno ukazuje na krovnu investicionu uredbu Razvojne agencije Srbije.

"Prvi put će ove godine poljoprivredna gazdinstva, odnosno farmeri,  moći da konkurišu u razvojnoj agenciji za sredstva i moram da kažem da će od 100.000 evra do milion evra imati povrat od 50 odsto", kaže ministarka.

Da Srbija ne treba da diže ruke od stočarstva smatraju i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. U isto vreme ukazuju na evropski Grin dil koji podstiče proizvodnju koja ne zagađuje – poput namirnica na bazi biljnih proteina.

"Ako se tržište organske hrane udvostručilo sa 20 na 40 milijardi, ako je za alternativne proteine, a mi možemo da proizvodimo puno toga, očekuje se veliki rast na 7 posto od ukupnog tržišta proteina i da vratimo stočni fond", kaže Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Ovo su vam sve izvozne grane koje mogu da promene bilansnu sliku da nemamo svake godine manji udeo suficita u odnosu na ukupnu trgovinu", kaže Ždrale.

Ministarka najavljuje i početak rada Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka narednih meseci. Država je već otvorila namenski račun da tu uslugu može i da naplati.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво