Читај ми!

Bajatović o ceni gasa: Ove godine sigurno jedno, a verovatno i dva poskupljenja

Na Kopaonik biznis forumu rečeno je da će biti dovoljno svih energenata, kao i da je uprkos poskupljenju u januaru država uspela da cene struje i gasa za domaćinstva budu najniže u Evropi. Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je, međutim, da će ove godine morati u Srbiji da dođe do jednog, a verovatno i dva poskupljenja gasa.

Dušan Bajatović je rekao da ni sa ovogodišnjim poskupljenjem neće biti dostignuta "puna cena".

"Desiće se poskupljenje gasa, bolje da ja to kažem, ja sam ionako dežurni požarni – mora doći do poskupljenja gasa, sigurno jednom, a verovatno i dva puta do kraja godine, iz prostog razloga što ako saberete da treba da držimo cenu na nivou koja je prihvatljiva, a neće to biti puna cena i onoga što kažete da 'Srbijagas' investira, a to je i y zalihe, mi to ne možemo da uradimo, a da pri tome ne pomognemo budžetu Srbije", rekao je Bajatović.

Bajatović je u odgovoru na novinarska pitanja rekao i da gas neće poskupeti pre 1. maja i da to poskupljenje neće biti veće od 10 odsto. 

Naveo je i da je MMF odobrio za potrebe "Srbijagasa" ukupno 800 miliona dolara, što nije dovoljno.

"Izvinite, a ako finansirate i zalihe i sve ostalo, to uopšte nisu tako velika sredstva po ovim cenama, u uslovima u kojima želite da zadržite vođenje socijalne politike", rekao je Bajatović.

Đedović: Biće dovoljno svih energenata

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je na panelu "Energetska bezbednost u uslovima globalne ekonomske krize - izazovi i preporuke za budućnost" rekla da su bile za zimu obezbeđene dovoljne količine gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj, kao i da su rezerve naftnih derivata bile 54 odsto veće na kraju 2022. u odnosu na 2021. godinu.

"Pritom, uspeli smo da cena električne energije za domaćinstva, uprkos korekciji cene u janaru ove godine (osam odsto) bude i dalje među najnižima u Evropi i regionu, što je slučaj i sa cenom gasa za domaćinstva", istakla je ministarka.

Ministarka je poručila da je naš strateški cilj ostvarivanje energetske nezavisnosti po najnižoj ceni za građane i privredu.

"Za ostvarivanje tog cilja neophodno je da: povećamo kapacitete za proizvodnju električne energije tako da ona bude dovoljna za domaće potrebe, zatim da povećamo broj ruta i snabdevača energentima i pod tri da sprovodimo zelenu energetsku tranziciju na način da sve vreme sačuvamo stabilnost našeg energetskog sistema i sigurnost snabdevanja", poručila je ministarka.

Rekla je da se prioritetno radi na reformama energetskog sektora, koje su dugo odlagane i da je povećanje efikasnosti ključna za razvoj EPS, Elektrodistribucije, Srbijagasa i drugih državnih preduzeća u energetskom sektoru.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво