Читај ми!

Brodovi će sidro u Sremskoj Mitrovici spuštati na Međunarodnom pristaništu

Na mestu sa koga je nekada isplovljavao parobrod u Sremskoj Mitrovici otvoreno je Međunarodno putničko pristanište. Uz Beograd, to je jedini grad u Srbiji koji na Savi - sada ima takav objekat.

Putnički brodovi sidro će sada u Sremskoj Mitrovici spuštati na Međunarodnom pristaništu. Uz bogatu istoriju i suvenire, nove turiste u drevnom Sirmijumu, spremno čekuja.

"Mi smo se bazirali da kao jedan novi turistički proizvod bude naša gradska plaža. A svi  znamo da je Mitrovica grad nad gradom, i grad ispod grada sa Sirmijumom, i svaki turista koji dođe, ima itekako šta da vidi", kaže Dušan Drča, direktor TO Sremska Mitrovica.

"Prezentovaćemo Sremsku Mitrovicu kroz period rimskog, otomanskog i austrijskog carstva, ali neće izostati ni period ovog modernog, savremene Sremske Mitrovice kao prirodnih lepota koje spajaju Srem i Mačvu", kaže Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice.

U Sremu očekuju da će upisivanje Sremske Mitrovice na nautičku mapu Evrope doprineti razvoju i drugih grana privrede. To je 8. putničko pristanište u Srbiji, a pre dve decenije, imali smo samo jedno.

"Imamo dve međunarodne reke, Dunav i Savu, i jednu međudržavnu Tisu. Zbog povoljnog položaja i guste mreže plovnih puteva imamo mogućnost da razvijamo svoj nautički potencijal na skoro hiljadu kilometara plovnih puteva i 650 kilometara kanala", kaže Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama.

"Završavamo Zemun, radićemo Ram, radićemo Sremske Karlovce, Apatin, očekujemo da do kraja godine imamo 12 sa Zemunom možda i 13 međunarodnih pristaništa. To znači da ćemo na taj način dati veću mogućnost turistima koji dolaze preko kruzera, kruzerima mogućnost da posete ne samo Beograd već i druge delove naše lepe zemlje", rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.'

Pristanište je koštalo oko 400.000 evra. U planu je i uvođenje rečne linije do Beograda, i Šapca koji bi sličan objekat trebalo da dobije pre kraja godine.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво