Читај ми!

Sto godina subotičkog "Severa" – sto posto popunjeni kapaciteti

Subotički "Sever" jedna je od najstarijih fabrika za proizvodnju rotacionih električnih mašina u jugoistočnoj Evropi. Osnovan je pre 100 godina, a tokom bogate istorije doživeo je niz organizacionih, tehnoloških i vlasničkih promena. Otkako su od 2011. u vlasništvu kineske grupacije "Volong", fabrika se vraća na put stare slave. U godini jubileja kapaciteti su 100 posto popunjeni.

Počelo je od radionice za remont elektromotora 1923. godine. Osamdesetih godina prošlog veka "Sever" je bio gigant socijalističke industrije sa više od 6.000 radnika, a devedesete su bile godine krize i otpuštanja.

Privatizovan je 2005. godine, a potom je prešao u ruke kineske grupacije "Volong". Osnovna delatnost je sačuvana, a u "ATB Severu" danas radi 350 ljudi.

"Posla imamo prilično, uslovi rada su daleko bolji nego u nekim preduzećima. Rad je dinamičan, plata je na vreme", ističe Kornel Farbaš, brigadir. 

Nenad Mandić, poslovođa, kaže da ta firma nudi dosta prilika za napredovanje, ako ste vredni i hoćete da pokažete svoje atribute i osobine. 

"Radim u struci, radim ono što volim. Kao i kod kuće i u firmi ima i dobrih i loših trenutaka. Cilj mi je da ostanem ovde do penzije", poručuje Zlatko Antunović, poslovođa.

Severaši imaju pune ruke posla, jer je proizvodnja elektromotora za ovu godinu već prodata. 

Popunjenost kapaciteta 100 procenata

"U ovoj godini jubileja 'Sever' ima popunjenost kapaciteta 100 procenata. Imamo rekordne narudžbine i planiramo da proširimo kapacitete, jer je zahtev tržišta mnogo veći", naglašava Mile Todorović, generalni direktor "ATB Severa".

Prvi put ove godine, "ATB Sever" će isporučiti 16 visokonaponskih motora za cementaru u Tajlandu i specijalizovani motor za rudnik u Australiji. 

"Sedamdeset procenata 'Severovih' proizvoda namenjeno je tržištu Evropske unije. To su uglavnom motori specijalne namene, motori za nuklearne elektrane, naftne platforme i brodske kranove", ističe Saša Stojanović, šef prodaje.

Ovaj veliki rotor iz "Severa" završiće u turbini hidroelektrane u Italiji i snabdevati strujom više od 100.000 građana.

Subotička fabrika elektromotora angažuje mlade stručnjake u sopstvenom razvojnom centru jer će to obezbediti sigurnu budućnost kompanije. 

"Razvoj je i nadalje u fokusu u 'Severu' i kompletnoj 'Volong' grupi. Samo sa sopstvenim razvojnim centrom možemo da planiramo našu budućnost", ocenjuje Todorović.  

Proslava stogodišnjice "Severa", u prisustvu kineskih vlasnika, planira se za kraj maja ove godine.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво