Читај ми!

Mleko, sirevi i prelevmani – ko će i kako biti zaštićen

Vlada Srbije odlučila: za uvoz mleka plaćaće se taksa 15 dinara po litru, a za tvrde sireve 30 dinara za kilogram. Cilj je stabilizacija tržišta i zaštita domaćih proizvođača, kaže resorna ministarka. Na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu ocena da je taksa na sir preniska i da bi mogla da povuče kontramere Evropske unije.

Dok proizvođači čekaju obećano povećanje subvencija i premija za mleko, Vlada je odlučila: uvoznici mleka plaćaće dodatnih 15 dinara državi, a uvoznici ementalera, čedara, edama, tilsitera, kačkavalja, masdama i gaude – dodatnih 30 dinara, po kilogramu.

"Mislim da je ta odluka jako važna za naše proizvođače kako bi zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvođača", rekla je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

"Što se tiče proizvodnje mleka, bila je apsolutna ugroženost, mi smo naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka. Ova odluka o prelevmanima je najbolja odluka i apsolutno ispravna i s naše strane kao udruženja, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada imaju punu podršku", kaže Goran Vasić iz Udruženja proizvođača mleka iz Mačve.

Prelevman je zaštitna taksa. Nadoknađuje razliku između nerealno niske cene uvozne robe i skupljeg, domaćeg proizvoda. Stručnjaci kažu da se mora izračunati u cent, te da mera ima smisla samo ako se prihod sliva u ugroženu proizvodnju, a ne u državni budžet.

"Kada uporedite cenu mleka u EU i u Srbiji, 15 dinara je realna cena. Međutim, kada je reč o vrstama sira koji su u ovoj uredbi pomenuti, mislim da je to malo i da vam je potrebno za proizvodnju kilograma edamera ili gaude od 9 do 10 litara mleka, onda vidite da je to stvarno malo jer nemoguće je da ta razlika od 30 dinara pokriva troškove koje naši poljoprivrednici imaju", kaže prof. dr Zoran Rajić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Da je 30 dinara malo, smatra i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu pa kaže da takve uvozne prelevmane na sir nije ni trebalo uvoditi.

"Sad mi lepo kažite, da li ste vi to ispregovarali se Evropskom unijom ili ste to uveli tek tako. Preti opasnost da u kontramerama dobijemo strahovitu ćušku da tako kažem, šta se dešava sa našim povrćem i voćem ukoliko oni procene da mi izigravamo SSP i da smo uveli prelevmane bez njihove dozvole", kaže Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

"Naravno da smo iskomunicirali Evropsku uniju, cilj je zaštita srpskog proizvođača, da li smo omanuli potpuno, kako vi kažete, ili ne, svakako ćemo pratiti meru pa ćemo videti šta smo uradili. Mera je inače doneta s rokom", kaže Tanaskovićeva.

Prelevmani na sireve već postoje, pre povećanja bili su 12 dinara po kilogramu. Uvozna taksa na mleko poslednji put uvedena je 2015. i važila je godinu i po.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво